Přeskočit na obsah

Nová mobilní aplikace Národního muzea návštěvníky zavede na zvolené místo

Národní muzeum spustilo novou aplikaci pro mobilní zařízení, která dokáže návštěvníky navigovat na zvolené místo či k vybranému exponátu. Aplikace také umožní pohodlný nákup vstupenek a obohatí prohlídku o další informace a zajímavosti, které do ní přidávají odborníci NM. Pokud návštěvník mobilní telefon namíří na více než 22 metrů dlouhou kostru plejtváka myšoka, která je zavěšená u stropu muzea, aplikace ji obalí svaly a kůží a zobrazí ho ve skutečné podobě. Novináře o tom informoval generální ředitel NM Michal Lukeš.

„Slíbili jsme veřejnosti, že po stavební rekonstrukci Národního muzea budeme pokračovat v rekonstrukci digitální, komunikovat s návštěvníky za pomoci nejmodernějších technologií, rozšiřovat zážitky z návštěvy expozic a zlepšovat orientaci po našich budovách. Dnes spouštěná aplikace je významným krokem k plnění tohoto slibu,“ uvedl Lukeš. „Stažená aplikace s názvem Národní muzeum v kapse je nástroj, který provede návštěvníka od koupi vstupenky do momentu, kdy z muzea odejde,“ dodal.

Mobilní aplikace, kterou vyvinula česká technologická firma Futured, vznikala 24 měsíců a dokáže návštěvníka provést celým muzejním komplexem a nasměrovat ho na jakékoliv místo, ať už jde o konkrétní expozici, kavárnu, obchod, šatny či toalety.

„Jedná se o rozsáhlý navigační systém, Celkem je po muzejním komplexu rozmístěno přes tisíc takzvaných Bluetooth Low Energy Beaconů, díky nimž je aplikace schopná přesně rozpoznat, na jakém místě se návštěvník nachází a podle toho je schopná mu v mobilní aplikace zobrazit informaci,“ řekl Martin Souček, ředitel odboru digitalizace a informačních systémů NM.

Dohromady aplikace obsahuje více než osm hodin mluveného slova v českém i anglickém jazyce. Návštěvník si také může doma s předstihem sám naplánovat jednu z šesti tras nebo si sestavit vlastní tak, aby nejvíce odpovídala jeho zájmům a časovým možnostem. „Budeme přidávat postupně další videa a multimediální prvky, aby návštěva muzea byla co nejpestřejší a přinesla více informací, než lze vidět přímo na místě,“ podotkl ředitel Lukeš.

Rozšířená realita, která dává možnost exponáty vidět a zažít v reálném prostředí, je v poslední době oblíbená. Plejtvák myšok v rozšířené realitě v NM funguje díky tzv. technologii SLAM (Simultaneous Localization and Mapping). Inspirací byly pro NM mobilní aplikace institucí jako Rijskmuseum v Nizozemsku, Art Institute of Chicago nebo MoMa v New Yorku.

Další tematické trasy plánují v následujících měsících i v ostatních budovách NM. Chybět nebudou nové 3D modely i nové modely rozšířené reality v dalších expozicích. Zachovány zůstávají virtuální prohlídky vzniklé v době protipandemických opatření.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy