Přeskočit na obsah

Nové řešení bezpečnosti na silnicích

Jedinečný software k posílení bezpečnosti na silnicích od české společnosti Eyedea Recognition umí rozpoznat nebezpečí uvnitř kabiny auta. Telefonující nebo nepřipoutaný řidič může být rizikem pro sebe i pro okolí.

Vývoj softwaru, který umí detekovat telefon u ucha řidiče nebo nezapnutý pás, zabral společnosti Eyedea více než rok a jeho použití již nyní testují jeho zahraniční partneři. Očekávají od něj zvýšení bezpečnosti na silnicích. Nasazení na kamery užívané na českém území je však otázkou, protože český právní systém použití fotografie k prokázání přestupku jako je držení telefonu za volantem, zatím bere jen jako podpůrný důkaz.

Nově vyvinutý produkt je unikátní nejenom v České republice, ale i v kontextu evropského trhu. Kromě detekce faktorů jako je užívání telefonu nebo nezapnutý pás, umí program počítat také obsazenost auta na předních sedadlech. Tato vlastnost může pomoci při rešerších v dopravě. Software je trénován pro české i zahraniční prostředí a zohledňuje rozdíly jako je umístění sedadla řidiče. „Bezpečností na silnicích a dopravními softwary se zabýváme dlouhodobě, některá naše řešení jsou unikátní i ve světovém měřítku, takže když přišel požadavek od našich klientů na software, který bude detekovat bezpečnost v kabině auta, byla to pro nás další zajímavá výzva, kterým směrem se posunout,“ říká o novém řešení, které se oficiálně jmenuje Vehicle Cabin Visual Inspection, ředitel společnosti Martin Urban. Software instalovaný do klasických silničních kamer je schopen označit zmíněné detaily a upozornit na fotografie aut, kde některá z vlastností vybočuje.

Eyedea Recognition je česká IT společnost, která se zabývá vývojem a využitím metod strojového učení a umělé inteligence pro pokročilou analýzu videozáznamů. Produkty společnosti se uplatňují především v oblasti bezpečnosti, dopravy a v automobilovém průmyslu. Společnost byla založena v roce 2006, minoritním vlastníkem je ČVUT v Praze.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS