Přeskočit na obsah

Nový bezpečnostní standard P2P obchodování

P2P obchodování, tedy přímá výměna aktiv mezi uživateli bez zprostředkovatele, se ve světě digitálních aktiv stává stále atraktivnějším díky své jednoduchosti, flexibilitě a přístupnosti. Tento trend však přitahuje i podvodníky, proti kterým se významné kryptoměnové burzy, jako je Binance, rozhodly bojovat s pomocí umělé inteligence.

Peer-to-peer trading je forma směny, která nevyužívá žádných zprostředkovatelů. Uživatelé proto musí být velmi obezřetní, kde a s kým směny aktiv realizují. Směna bez prostředníka totiž často láká i podvodníky. Naštěstí existuje stále více bezpečných míst pro obchodování. Svou platformu pro P2P trading poskytuje i největší kryptoměnová burza Binance, která nabízí svým uživatelům řadu výhod, jako širokou škálu kryptoměn, příjemné uživatelské prostředí, ale také právě pokročilé nástroje a technologie pro ochranu před podvody.

„Při osobním i online obchodování bez prostředníků docházelo občas ke krádežím. Proto jsme v roce 2019 spustili platformu Binance P2P, abychom tento typ přímého obchodování kryptoměn učinili pro potenciální obchodníky bezpečnějším,” říká Ondřej Pilný, manažer Binance pro Česko a Slovensko. Jedná se o peer to peer tržiště, na kterém lze obchodovat kryptoměny přímo s ostatními uživateli platformy Binance. Klienti si mohou zvolit preferovanou místní měnu, cenu i platební metodu.

Na své P2P platformě Binance chrání své uživatele pomocí umělé inteligence, která mimo jiné využívá modelů počítačového vidění pro detekci falšovaných důkazů o platbě (POP). Tyto pokročilé AI algoritmy analyzují obrázky odeslané během transakcí, aby zajistily jejich pravost a legitimitu. Díky tomu mohou rychle identifikovat a označit jakékoli známky manipulace s důkazy o platbě, což představuje důležitou obrannou linii proti podvodům.

V boji proti podvodníkům Binance nasazuje také další sofistikované technologie. Kromě využití modelů počítačového vidění, se Binance spoléhá také na velké jazykové modely (LLMs) pro dohled nad komunikací mezi uživateli. Tyto modely jsou schopné v reálném čase analyzovat zprávy vyměňované mezi obchodníky, identifikovat potenciálně podvodné transakce a varovat uživatele před rizikovým chováním.

Účastníci P2P obchodování se však mohou chránit i sami. Je důležité provádět důkladný průzkum profilů obchodníků, ověřovat jejich totožnost a využívat bezpečné platební metody. Klíčové pro efektivní řešení případných sporů je také udržování podrobných záznamů o všech transakcích. Tato opatření, spolu s pokročilými bezpečnostními technologiemi poskytovanými platformami jako Binance, lze výrazně snížit riziko podvodů při P2P obchodování.

TZ

Zdroj: ICT NETWORK NEWS