Přeskočit na obsah

Novým majitelem výrobce mikroskopů Tescan je společnost Carlyle z USA

Novým většinovým majitelem brněnského výrobce elektronových mikroskopů Tescan Orsay Holding se stala globální investiční společnost Carlyle původem z USA. V tomto odvětví investuje dlouhodobě a výkonný ředitel Vladimir Lasocki Tescan zmínil jako posledního nezávislého hráče na trhu, uvedl ve společné tiskové zprávě obou firem. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily. Podle listopadové zprávy Hospodářských novin by to mělo být mezi sedmi a devíti miliardami korun a jde o jednu z pěti největších letošních transakcí na tuzemském trhu.

Tescan vznikl v roce 1991, Brno bylo již tehdy jedním z center elektronové mikroskopie. Je jedním z předních světových vývojářů a dodavatelů různých typů elektronových mikroskopů, v roce 2013 se sloučila s firmou Orsay Physics. Nyní má okolo 750 zaměstnanců ve 14 závodech po celém světě včetně dvou brněnských. Carlyle investuje ve třech různých oborech a její aktiva činila letos ke konci září 369 miliard dolarů (8,4 bilionu dolarů), zaměstnává 2100 lidí.

Přístroje vyráběné v Tescanu slouží vědcům k pokročilé analýze materiálů pro průmyslové, výzkumné i vývojové aplikace. Mezi zákazníky patří organizace z veřejného i soukromého sektoru. Loňské tržby společnosti se meziročně mírně zvýšily na 2,5 miliardy korun a zisk klesl o dvě třetiny na 47 milionů korun. Ze zahraničí firmě plynulo 97 procent tržeb. Dceřiné společnosti má podnik v USA, Číně, Velké Británii, Francii, Belgii, Brazílii nebo Německu.

Carlyle chce podpořit další růst společnosti, spolupracuje s technologickými společnostmi, jako jsou Cameca a Envea. „Naše společnost má značné zkušenosti s růstem a internacionalizací předních evropských technologických podniků,“ řekl Lasocki. Podle výkonného ředitele Tescanu Jaroslava Klímy je investor ideálním partnerem pro další růst.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS