Přeskočit na obsah

Obchod s kryptoměnami v ČR loni stoupl o čtvrtinu na téměř pět miliard

Objem obchodu s kryptoměnami v Česku loni vzrostl o čtvrtinu na téměř pět miliard korun. Většinu transakcí tvořily bitcoiny a ethereum. Vyplývá to z informací největšího obchodníka Bit.plus.

Zájem o nákup bitcoinu se prudce zvýšil na začátku minulého roku, kdy jeho cena vzrostla nad 30.000 dolarů, tedy podle aktuálního kurzu nad 650.000 korun. Za jediný měsíc lidé koupili kryptoměny za půl miliardy korun. V pololetí objem obchodů přesáhl tři miliardy korun. V druhé polovině roku růst se zvyšující se cenou zpomalil.

„Bitcoin i další kryptoměny zažily loni výrazně růstový rok. K růstu cen i objemů přispělo mimo jiné i to, že o investice projevili zájem velcí hráči. Letošní vývoj bude záviset mimo jiné na růstu inflace a regulačních snahách na trhu s kryptem v jednotlivých zemích,“ řekl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Zájem o kryptoměny během roku ovlivňovala například vyjádření majitele Tesly Elona Muska, přijetí bitcoinu jako oficiálního platidla v Salvadoru nebo naopak omezení obchodu s ním v Číně nebo Indii. Pozitivní vliv mělo loni na podzim i spuštění fondu společnosti ProShares, které investice do kryptoměn usnadnilo.

Cena bitcoinu se v minulém roce z počátečních zhruba 29.000 dolarů dostala až na rekordních 68.600 dolarů, tedy téměř 1,5 milionu Kč, v listopadu. Na konci roku ale klesla na zhruba 48.000 dolarů a po zprávách z americké centrální banky Fed a nepokojích v Kazachstánu se v lednu dále propadala až na 41.000 dolarů. Ethereum loni zaznamenalo růst o téměř 400 procent na 3800 dolarů. Na začátku roku jeho kurz následoval bitcoin a klesl ke 3100 dolarům.

Během loňského roku objemům obchodů s kryptoměnami podle analytika Wood&Company Vojtěcha Boháče prospívala mediální pozornost, kterou dostávaly pokaždé, když bitcoin překonal nějakou důležitou metu. Vliv mělo také schválení prvního bitcoinového ETF (exchange traded fond, tedy burzovně obchodovaný fond), což nákup bitcoinu usnadnilo a rozšířilo okruh potenciálních zájemců. Určitý podíl na nadprůměrných objemech měla pravděpodobně i vyšší inflace. „Lidé, kteří uvažují o kryptoměnách jako o protiinflačním nástroji, by však měli být srozuměni s poměrně velkou volatilitou cen kryptoměn. Například v roce 2021 se hodnota bitcoinu pohybovala v širokém pásmu mezi přibližně 30.000 a 69.000 USD, ve kterém kolísala a velké růsty střídaly velké propady,“ dodal.

Růst kryptoměn podle portfolio manažera Cyrrusu Tomáše Pfeilera přilákal řadu investorů s vidinou rychlého zbohatnutí. „Zůstává otázkou, zda loňský zájem přetrvá. Vidíme, že centrální banky začínají zpřísňovat měnovou politiku. V takovém prostředí již kryptoměny nepředvedou loňské zázračné zhodnocování. Méně atraktivní výnosy mohou řadu investorů od této třídy aktiv odradit. Právě na kryptoměnách je aktivní řada hráčů, kteří si loni zvykli na dvouciferné zhodnocení v řádu týdnů. Menší pohyby na kryptu mohou vést k rotaci těchto spekulantů do jiné třídy aktiv,“ doplnil.

„Je stále dobré mít na paměti, že bitcoin a kryptoměny obecně by měly mít u retailového investora, který se snaží budovat své bohatství, místo spekulativního doplňku k silnému porfoliu z ETF a kvalitních dluhopisů,“ podotkl jednatel Imperium Finance Václav Kosáček.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: CRYPTO WORLD NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy