Přeskočit na obsah

Objem majetku britských firem neustále roste

Šest let po klíčovém referendu ve Velké Británii evidujeme v České republice pokles britských firem na našem trhu. Výrazněji ale roste objem kapitálu upsaný v základním jmění těchto společností, který atakuje hodnotu 52 miliard korun. Vyplývá to z analýzy Dun & Bradstreet.

V červnu uplynulo šest let od ukončení jednoho z nejdůležitějších referend v historii Evropy, ve kterém se obyvatelé Velké Británie odhlasovali svůj odchod ze společné unie. Od začátku ledna 2021 pak tento ostrovní stát již oficiálně není součástí Evropské unie. „Časová shoda mezi odchodem Spojeného království z EU a pandemií Covid-19 ztěžuje rozluštění účinků těchto dvou událostí na ekonomiku Spojeného království. Objevující se důkazy však silně naznačují, že referendum pravděpodobně sehrálo významnou roli v hospodářském poklesu země prostřednictvím vyšších cen dováženého zboží, nižších mezd v některých částech země a vyšší nejistoty, což snížilo zahraniční investice,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. „V ČR pak od roku 2018 evidujeme pozvolný pokles firem s majiteli z Velké Británie. Zatímco začátkem roku 2018 bylo v ČR 4 622 společností s britskými majiteli, aktuálně jich je 3 915, tedy o 15 % méně. Naopak objem kapitálu upsaný v základním jmění ovládaných společností je na historickém maximu, když atakuje hranici 52 miliard korun,“ dodala Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet.

Situace v sousedním Slovensku je odlišná. Počet tamních firem s britským kapitálem mezi lety 2016 a 2021 kontinuálně stoupal, z 988 v roce 2016 na 1 446 v roce 2021. Aktuálně je na Slovensku 1 351 firem, které vlastní majitelé z Velké Británie. Stejně jako v ČR je objem kapitálu upsaný z základním jmění na historicky nejvyšší úrovni 1,2 miliardy euro.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS