Přeskočit na obsah

Obrovitý zakřivený monitor od AGON aneb dva v jednom

Společnost AOC, představila své herní portfolio od monitorů až po myši a další příslušenství pro hráče pod svou novou zastřešující značkou AGON by AOC. Zařadila se tak jako celá řada dalších výrobců do zástupu firem, které chtějí být u relativně nedávné vlny, která cílí na „gamingovou“ komunitu.

Mezi první modely řady AGON, patří zakřivený super širokoúhlý 49” (124,5 cm) monitor AG493UCX2 (s obnovovací frekvencí 165 Hz) a AG493QCX (s obnovovací frekvencí 144 Hz). Se svým poměrem stran 32:9 model AG493UCX2 prakticky kombinuje dva 27” QHD displeje v jednom bezešvém panelu s rozlišením DQHD (5120 x 1440) a AG493QCX dělá totéž pro dva 27” Full HD displeje s rozlišením DFHD (3840×1080). Oba monitory využívají VA panely s hlubokou černou, bohatými barvami a vysokým kontrastním poměrem pro ohromující snímky, což podporuje jejich certifikace na VESA DisplayHDR 400.

Pojďme se tedy podívat na model 49” AGON AG493UCX2.

Více vidět, více zpracovat

49” AGON AG493UCX2 je vybaven super širokoúhlým VA panelem s poměrem stran 32:9 a bezokrajovým designem, který se svou futuristickou křivkou vypadá jako něco ze sci-fi kosmické lodi. Zakřivení 1800R se jemně ohýbá před uživatelem a vyplňuje jeho periferní vidění, jako by se jednalo o VR set postavený na stole, bez jakýchkoli překážek uprostřed displeje.

V závodních hrách zvyšují velké, super širokoúhlé displeje, jako je AG493UCX2, situační povědomí tím, že ukazují širší obraz herního světa, který umožňuje hráči lépe si vizualizovat měřítko v jejich myslích a umožňuje mu zatočit v pravý čas, aby se tak dostal vpřed. Případně v titulech letových simulací tato extra velká obrazovka usnadňuje zobrazování spousty malých číselníků a indikátorů, vizuálních odkazů či grafů. AG493UCX2 vyniká zejména ve hrách hraných z pohledu první osoby, ale prakticky všechny hry těží z velkého prostoru na obrazovce, ať už jde o hry RTS, kde mohou hráči vidět svou domovskou základnu a hranice, nebo hry MMO se spoustou interakcí probíhajících ve stejný čas.

Navzdory své enormní velikosti je AG493UCX2 stejně rychlý a stejně citlivý jako jeho užší bratranci, a to díky obnovovací frekvenci 165 Hz a době odezvy 1 ms MPRT (4 ms GtG), která zvyšuje adrenalin při soutěžích. Tvůrci obsahu nebo streameři mohou propojit dva počítače (streamovaný počítač/pracovní počítač a herní počítač) a ovládat je pomocí jedné sady periferií, díky integrovanému přepínači KVM. Připojení USB-C může přenášet video a napájet/nabíjet notebooky až 65 W. Produktivita s těmito monitory je nepřekonatelná. Už se v redakci GAMERS GENERATION těšíme, až ho tady budeme mít na živo.

Baleno s funkcemi

Pro eliminaci přeskakování a trhání obrazu oba modely podporují Adaptive-Sync. Jsou certifikovány podle VESA DisplayHDR 400, dekódují a zobrazují vysoký dynamický rozsah s bohatšími barvami (89% AdobeRGB, 91% DCI-P3 a 120% sRGB pokrytí gamutu pro AG493UCX2), což je vhodné pro tvorbu obsahu. Oba modely jsou vybaveny masivními a robustními kovovými stojany s možností nastavení výšky (100 mm), naklopení a otočení. Oba modely mají dva 5W reproduktory, které vytvářejí stereofonní zvukovou scénu. Přiznáme se, bez mučení že u nás v redakci jsme nikdy reproduktory v monitorech nepoužili.

Chcete-li provést úpravy OSD nebo vybrat různé herní režimy a funkce specifické pro hraní her, mohou uživatelé použít buď integrovaná tlačítka, přiložené dálkové ovládání nebo software AOC G-Menu.

První 49“ modely nové řady AGON, AG493UCX2 a AG493QCX, budou k dispozici od září 2021 za doporučenou cenu 30 979 Kč (1199 EUR), respektive 24 519 Kč (949 EUR). Tak tady vidíme, že minimálně cenově míří tyto modely velmi vysoko.

Ale jako vždy čas ukáže, jak se této staro-nové značce bude na trhu dařit a zda se hráče tato kvalita, neboli poměr cena a výkon ukáže i v herním prostředí. Zatím jim v redakci GAMERS GENERATION držíme palce.

Petr Smolník

Zdroj: Gamers Generation

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy