Přeskočit na obsah

Operace Europolu úspěšně zasáhla proti hackerské skupině, jejíž centrum bylo v ČR

Policejní akce zaměřená na boj s počítačovou kriminalitou, řízená Evropskou policií (Europol), se úspěšně zakončila zásahem proti hackerskému gangu, jehož centrum řízení bylo umístěno v České republice. Dva hlavní členové skupiny Ragnar Locker, která je známá svými agresivními ransomwarovými útoky proti 168 firmám po celém světě, byli zadrženi španělskou policií v Alicante. Další podezřelý byl zatčen v Lotyšsku. Informaci přinesl server Euro Weekly News.

Celkem se do této rozsáhlé operace zapojilo 11 zemí. Jejím cílem bylo rozložit skupinu, která stála za mnoha kybernetickými útoky zaměřenými na kritickou infrastrukturu po celém světě.

Policisté provedli zásahy a zneškodnili zařízení určená pro výrobu ransomwaru v Nizozemsku, Německu a Švédsku. Významným objevem bylo odhalení mozku stojícího za tímto rozšířeným ransomwarovým programem, který byl lokalizován v České republice. Kromě toho probíhalo pátrání také na Ukrajině. Španělští policisté zajistili různé kryptoměny, včetně bitcoinu, litecoinu a binance coin.

Ransomware je škodlivý software, který šifruje důležitá data uložená na firemních serverech společnosti. Útočníci následně požadují výkupné, obvykle v kryptoměnách, výměnou za dešifrovací klíč umožňující obnovení dat. Unikátní ransomware skupiny Ragnar Locker byl podle informací Euro Weekly News spojován s útoky na portugalské národní letecké společnosti a izraelskou nemocnici.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS