Přeskočit na obsah

OPPO představuje novou generaci technologie fotoaparátu pod displejem

Společnost OPPO představila novou generaci technologie fotoaparátu pod displejem (under-screen camera, USC) pro smartphony. Díky kombinaci hardwarových inovací a algoritmů umělé inteligence umisťuje nové řešení fotoaparátu pod obrazovkou přední fotoaparát diskrétně pod displej chytrého telefonu způsobem, který zachovává integritu a konzistenci celé obrazovky, a to jak během používání, tak v pohotovostním režimu. Nová technologie nabízí dokonalou rovnováhu mezi konzistentní kvalitou obrazovky a kvalitou obrazu z fotoaparátu a představuje řešení fotoaparátu pod obrazovkou, které nemá konkurenci.

Nová generace řešení fotoaparátu pod obrazovkou

Nové řešení fotoaparátu pod obrazovkou odstraňuje mnoho technických a výrobních problémů, které technologii kamery pod displejem trápily už od počátku jejího vývoje. Průlomová technologie zahrnuje řešení problémů, jako jsou nekonzistentní kvalita zobrazení v oblasti obrazovky nad fotoaparátem, špatná kvalita obrazu způsobená umístěním kamery pod displej a také potíže se spolehlivostí a životností výrobku. Díky pokrokům v těchto oblastech se společnosti OPPO podařilo přinést vylepšené řešení fotoaparátu pod obrazovkou, které posouvá zážitek z používání celé obrazovky na novou úroveň.

Prototyp zařízení s novou generací fotoaparátu pod obrazovkou

Displej s novou generací řešení fotoaparátu pod obrazovkou od společnosti OPPO přináší několik inovací v oblasti konstrukce i algoritmů umělé inteligence:

Inovativní geometrie pixelů: Nové řešení zmenšuje velikost každého pixelu, aniž by se snížil počet pixelů, a zajišťuje tak vysoce kvalitní zobrazení displeje s hustotou 400 PPI i v oblasti fotoaparátu.
Průhledné připojení a nová konstrukce: Společnost OPPO nahradila tradiční způsob připojení obrazovky inovativním průhledným vodivým materiálem. V kombinaci s vysoce přesným výrobním procesem, který redukuje šířku vodičů o 50 %, je výsledkem mnohem jemnější kvalita zobrazení s plynulejším vizuálním zážitkem.

Inovativní geometrie pixelů nové generace fotoaparátu pod obrazovkou

Lepší kontrola přesnosti, barev a jasu obrazovky: Na rozdíl od současného oborového standardu, kdy se v oblasti obrazovky nad fotoaparátem používá jednopixelový obvod pro řízení dvou pixelů („1-to-2“), představila společnost OPPO nové řešení využívající vlastní technologii obrazovky, kdy každý pixelový obvod řídí pouze jeden pixel („1-to-1“). Společně s přesnou technologií algoritmické kompenzace, vyvinutou společností OPPO, to umožňuje přesné řízení chromatičnosti a jasu celého displeje s odchylkou přibližně 2 %. Pro použití, jako je čtení elektronických knih, prohlížení zpráv nebo navigace pomocí map, umožňuje nová generace technologie fotoaparátu pod obrazovkou od společnosti OPPO přesné zobrazení menších písem a lepší zachování i zobrazení detailů textur i barev, což vede ke konzistentnějšímu a pohlcujícímu zážitku.
Vyšší spolehlivost a životnost: Díky zavedení pixelového obvodu „1-to-1“ a specializovaného optimalizačního algoritmu je řešení nové generace fotoaparátu pod obrazovkou od společnosti OPPO schopno zajistit kompenzaci zobrazení v oblasti fotoaparátu pod obrazovkou, což zvyšuje životnost displeje až o 50 %.

Pro samotný fotoaparát vyvinuly americké výzkumné ústavy společnosti OPPO řadu zobrazovacích algoritmů umělé inteligence – včetně redukce difrakce, HDR a AWB – s cílem omezit některé negativní vedlejší účinky, které se obvykle vyskytují u fotoaparátů pod obrazovkou, jako jsou rozmazaný obraz a odlesky. Společnost OPPO také pomocí desítek tisíc snímků vycvičila svůj model umělé inteligence pro redukci difrakce, aby vyřešila problémy způsobené difrakcí u zdroje světla a umožnila uživatelům pořizovat jasnější a přirozeněji vypadající snímky.

V souvislosti s rostoucí poptávkou spotřebitelů po větším poměru displeje k tělu smartphonu a nových řešeních chytrých telefonů, investovala společnost OPPO do výzkumu a vývoje v těchto oblastech značné prostředky. Od roku 2018, kdy společnost OPPO zahájila vývoj této technologie, uvedla dosud tři generace řešení fotoaparátu pod displejem a zažádala přitom o více než 200 souvisejících patentů. V roce 2020 společnost OPPO dále přispěla k rozvoji této technologie předložením prvních návrhů norem pro technologii kamer pod obrazovkou Mezinárodní elektrotechnické komisi (International Electrotechnical Commission, IEC). Součástí předloženého návrhu byla doporučení sedmi klíčových technických ukazatelů včetně propustnosti displeje, odrazivosti, rovnoměrnosti, gama korekce, barevného posunu a poklesu jasu.

OPPO bude pokračovat ve výzkumu a vývoji hardwarové konstrukce a možností algoritmického zpracování pro další optimalizace své technologie kamery pod displejem. Konečným cílem je přinést uživatelům po celém světě pohlcující, skutečný systém fotoaparátu pod displejem, který pokryje celou přední stranu smartphonu.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy