Přeskočit na obsah

Optus a Telstra si v Austrálii zajistili nízkopásmové 5G spektrum

Australští operátoři Optus a Telstra si zajistili spektrum v pásmu 850/900 MHz, uvedl v prohlášení australský úřad pro komunikace a média (ACMA).

ACMA uvedla, že bylo přiděleno všech 16 položek dostupných v aukci spektra. Alokace přinesla celkem 2,09 miliardy AUD (1,4 miliardy USD).

Regulátor uvedl, že Optus si zajistil 12 šarží 900MHz spektra za 1,48 miliardy AUD, zatímco Telstra vyhrála čtyři šarže 850MHz spektra za 616 milionů AUD.

Předsedkyně ACMA Creina Chapman uvedla, že spektrum bylo navrženo tak, aby podporovalo zavádění sítí 4G a 5G po celé Austrálii. „Úspěšné přidělení pásma 850/900 MHz je dalším důležitým krokem vpřed pro přechod Austrálie na 5G a zavádění nových technologií,“ dodala Chapman.

Generální ředitel společnosti Optus, Kelly Bayer Rosmarin, řekl: „S tímto dodatečným spektrem a naším stávajícím spektrem středních a vysokých pásem můžeme i nadále poskytovat skvělé pokrytí a přinášet výhody našeho technologického vedoucího postavení většímu počtu Australanů. Tleskáme vládě za to, že upřednostňuje hospodářskou soutěž a zájmy spotřebitelů při zajištění konkurenčního aukčního procesu, který také přinesl spravedlivější držení tohoto kritického nízkopásmového spektra.“

Licence získané v aukci vstoupí v platnost 1. července 2024 na 20leté období končící v roce 2044. Vítězní uchazeči mohou mít příležitost získat včasný přístup ke spektru za zvláštních okolností před zahájením licencí.

V dubnu mělo pět operátorů zajištěno spektrum v pásmu 26 GHz. Z 360 položek dostupných v aukci bylo 358 prodáno, což přineslo celkový příjem 647,6 milionu AUD.

V aukci si Telstra zajistila celkem 150 bloků za 276,6 milionu AUD, zatímco Optus získal 116 bloků za 226,2 milionu AUD. TPG Telecom zaplatil 108,2 milionu AUD za 86 bloků; Pentanet 7,9 milionu AUD za čtyři v Západní Austrálii; a Dense Air zaplatil celkem 28,6 milionu AUD za dva v Sydney a Melbourne.

Telstra vyhrála 1 000 megahertzů ve všech velkých městech a regionálních oblastech, kde bylo prodáno spektrum 26 GHz, zatímco Optus si zajistil 800 megahertzů spektra v Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide, Canberra a řadě regionálních oblastí a 600 megahertzů v Hobartu a Margaret River ve WA. Mezitím TPG Telecom získal 400 megahertzů v Sydney, Melbourne a Perth a 600 megahertzů v Brisbane a všech ostatních metropolitních a regionálních oblastech.

Australský operátor Telstra uvedl, že jeho aktuální pokrytí 5G v současnosti dosahuje 75 % populace země. Síť Telstra 5G zasahuje do více než 2 700 předměstí a více než 200 měst a obcí po celé Austrálii.

Společnost Telstra, která spustila 5G v květnu 2020, v současnosti využívá své spektrum v pásmu 3,6 GHz k poskytování technologie 5G v celé Austrálii. Některá z měst, ve kterých Telstra nabízí své 5G služby, jsou Canberra, Central Coast, Brisbane, Sidney, Cairns, Gold Coast, Adelaide, Hamilton, Melbourne a Perth.

Optus má v současnosti více než 1 300 5G lokalit v Sydney, Perthu, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Canberra a také v klíčových oblastech mimo tato města.

Začátkem tohoto roku Optus uvedl, že zapnul svých prvních šest 5G mmWave komerčních míst v Sydney, Melbourne a Brisbane.

Mezitím TPG Telecom oznámil, že v Austrálii zapnul živou 5G samostatnou (SA) síť v pásmu 700 MHz prostřednictvím partnerství s Nokií.

Služba 5G SA byla zpočátku dostupná v částech Sydney.

Zdroj: rcrwireless.com

@RadekVyskovsky

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS