Přeskočit na obsah

Outreach získal investici 200 milionů dolarů

Outreach, sales engagement platforma z amerického Seattlu, oznámila získání nové investice v hodnotě 200 milionů dolarů, která vynesla valuaci firmy až na 4,2 miliardy dolarů. Na status jednorožce s valuací přes miliardu dolarů se startup vyšplhal už v roce 2019. Do Česka Outreach dorazil na jaře 2020 s ambiciózním plánem – stát se nejlepším zaměstnavatelem v technologickém sektoru ve střední Evropě. V dubnu Outreach oslavil první rok od otevření své kanceláře v pražských Holešovicích. Během roku poznamenaného pandemií startup zvládl přilákat přes pět desítek zaměstnanců z Česka i Evropy. Zároveň se zdejší tým naplno zapojil do vývoje několika nových funkcí platformy, které byly odhaleny na konferenci globálních technologických lídrů Unleash 2021.

Investici do nadějného startupového jednorožce ve výši 200 milionů dolarů vedli investoři z Premji Invest a Steadfast Capital Ventures, dále se na ni podíleli i investoři jako Sequoia Capital, Tiger Global Management, Vista Equity Partners a také stávající investoři. Nejnovější investiční kolo vyneslo hodnotu Outreach na závratné 4,2 miliardy dolarů. CEO Manny Medina zároveň prozradil, že roční obrat společnosti pohodlně převyšuje 100 milionů dolarů. „Pandemie prakticky zrušila fyzické schůzky, což vyústilo v potřebu obchodníků najít vhodné technologie pro řízení jejich obchodů,“ vysvětluje Medina rapidní růst Outreach v minulém roce, kdy společnost otevřela svou teprve třetí pobočku v Praze.

Pražský tým už je podepsán pod prvními produkty

Už během prvního roku své existence, uprostřed pandemie a raketového rozrůstání, se pražský tým zapojil do vývoje klíčových částí nových produktů, které představil CEO Manny Medina na konferenci technologických lídrů Unleash 2021. Mezi ty patří inteligentní virtuální asistentka Outreach Kaia, která obchodníkům v reálném čase přepisuje a nahrává hovory a zároveň ve vhodné chvíli nabízí relevantní informace. Dalším novým nástrojem jsou Outreach Insights pro vhled do vztahů se zákazníky včetně zhodnocení sentimentu zákazníka, který je vyhodnocován na základě jeho reakcí. Posledním představeným produktem jsou Outreach Success Plans, které umožňují obchodníkům a jejich prospektům společně z jednoho místa řídit celý obchodní proces.

„Ačkoliv je náš tým relativně mladý, pražská pobočka už zanechala na produktu výraznou stopu. Pomáhali jsme spustit Outreach Insights a Outreach Success Plans a podíleli jsme se na nástroji ke konfiguraci CRM. Pracovali jsme na některých základních funkcích platformy, jako je Sequence, která obchodníkům plánuje celý jejich pracovní den včetně schůzek, e-mailů i telefonátů nebo zpráv na LinkedInu. Outreach také z reakcí druhé strany dokáže odhadnout takzvaný sentiment – jaký vztah a pocity adresát z celé komunikace má a jak by se dal zlepšit,“ vysvětluje Amit Paunikar, director of product management v pražské pobočce.

„Stojíme také za novou verzí rozšíření Outreach Everywhere, které přináší naše funkce i do e-mailu a online CRM platforem jako Salesforce. Navíc ale máme i týmy, které se starají o stávající Outreachovou infrastrukturu a její optimalizaci, což vede k významným úsporám nákladů na její provoz, a zároveň budují infrastrukturu další generace,“ dodává Paunikar.

Z nuly na více než padesát zaměstnanců během pandemie

Mohlo by se zdát, že si Outreach start pobočky v Praze nenačasoval ideálně – nová kancelář v holešovické budově Visionary otevřela své dveře v červnu 2020 uprostřed první vlny pandemie. Přesto se společnosti podařilo překonat náborové cíle, které si pro první rok v Praze vytyčila, a to díky moderní firemní kultuře i štědrým mzdám – také v této oblasti plánuje být Outreach ve střední Evropě lídrem. Navíc i nadále oznamuje velké personální posily, např. novou personální ředitelku Miladu Köhlerovou ze CA Technologies nebo nového ředitele produktového designu Jana Šrůtka z Productboardu.

„Chceme být tím nejlepším zaměstnavatelem pro ty nejlepší zaměstnance. Těžko se to počítá, protože v posledních týdnech vítáme někoho nového prakticky každý den, ale během prvního roku se nám podařilo nabrat přes padesát zaměstnanců, z toho čtyřicet seniorních developerů. Plán jsme překročili téměř dvakrát, a to uprostřed pandemie, kdy byl hiring obzvláště těžký. Šlo nám to dokonce tak dobře, že po konci pandemie budeme mít problém se vejít do našich kanceláří, takže už hledáme nové. Možná v Karlíně? Každopádně to jenom podtrhuje, jak výborně naše platforma funguje – platformu Outreach totiž sami používáme pro hiring,“ hodnotí první rok z pohledu růstu kanceláře Tomáš Bergl, director of engineering.

Outreach chce být tím nejlepším pro ty nejlepší

V roce 2019 se Outreach stal jednorožcem a v dubnu 2020 se společnost rozhodla založit plnohodnotnou samostatnou kancelář v Praze s jediným cílem – stát se nejlepším zaměstnavatelem v technologickém sektoru ve střední Evropě. Předpoklady pro to má dobré: Outreach se opakovaně umisťuje mezi nejlepšími americkými startupy a startupovými zaměstnavateli, jako jsou žebříčky Deloitte, Forbes, Inc., LinkedIn, GeekWire nebo Comparably.

„Outreach se rozhodl s investicí téměř 300 milionů dolarů v zádech založit pobočku v Česku, protože vedení vědělo, že Praha nabízí ideální ingredience pro úspěch a spokojené zaměstnance – nízké náklady, vysoký standard života, umístění uprostřed Evropy a obrovské množství talentu, které se tu ukrývá. Proto tu budujeme nejen vývojářské centrum, ale kompletní samostatný ekosystém,“ vysvětluje Tomáš Bergl, kterého Outreach pověřil vybudováním pražské kanceláře.

„Outreach je ve Spojených státech často zařazován mezi nejlepší startupové zaměstnavatele, mimo jiné kvůli podpoře diverzity, důrazu na rovnováhu pracovního a osobního života a vytváření bezpečného a férového prostředí pro ženy a menšiny – většinu našeho vedení tvoří ženy. To chceme replikovat i u nás v pražské kanceláři, chceme se stát zaměstnavatelem, který to s péčí o své zaměstnance konečně myslí vážně,“ dodává Bergl.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: ICT NETWORK NEWS