Přeskočit na obsah

Panattoni dokončila v Kojetíně stavbu distribučního centra pro Amazon

Společnost Panattoni dokončila v Kojetíně na Přerovsku stavbu robotického distribučního centra pro internetového prodejce Amazon. Logistické centrum za více než pět miliard korun, které financovala skupina Accolade a vlastní stejnojmenný fond, bylo dnes v průmyslovém parku na okraji Kojetína předáno do užívání firmě Amazon. Sdělil to generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko Pavel Sovička. „Plné zprovoznění distribučního centra je naplánováno na rok 2023, firma Amazon už zahájila nábor zaměstnanců. „Při plném zprovoznění budovy zde zaměstnáme až 2 000 stálých pracovníků,“ uvedl generální manažer společnosti Amazon pro ČR Michal Šmíd.

Distribuční centrum v Kojetíně je podle Sovičky jedinečné nejen velikostí, ale také úsporou zastavěné plochy. Zatímco celková rozloha haly přesahuje 187.000 metrů čtverečních, tak její půdorys zabírá pouze 51.000 metrů čtverečních. Výška budovy přesahuje v místech, kde vedou schodišťové šachty, 27 metrů. Zaměstnancům budou práci v novém logistickém centru v Kojetně usnadňovat speciální robotické jednotky. „Věřím, že nejmodernější logistický areál pomůže Amazonu v další expanzi v e-commerce sektoru, který v posledních letech zažívá doslova boom. Zároveň doufám, že projekt bude přínosný pro celý region díky velkému množství pracovních příležitostí,“ uvedl Sovička.

Nová distribuční hala byla postavena na pozemcích bývalých usazovacích nádrží cukrovaru. Železobetonovým recyklátem z jeho demolice byla zavezena okolní kaliště. Celý brownfield bylo nutné před zahájením stavby sanovat a odstranit ekologické zátěže. „Díky navázání na lokální průmyslovou tradici se město Kojetín stane jedním z center evropské scény on-line nákupů a věřím, že tak opět přispějeme k dalšímu růstu životní úrovně v této oblasti,“ podotkl Milan Kratina z investiční skupiny Accolade.

Stavbu distribučního centra zajišťovala společnost Goldbeck Bau, která přibližně 12 kilometrů od Kojetína provozuje továrnu na výrobu betonových prvků. Na stavbu v Kojetíně bylo po železnici dopraveno přibližně 6 800 panelů, jejichž váha přesáhla více než 80 000 tun. Vlaky nahradily přes 2 200 kamionů, které by bylo potřeba využít k přepravě těchto panelů.

Vytápění celého distribučního centra v Kojetíně budou místo plynu zajišťovat tepelná čerpadla. „Záleží nám také na tom, aby byl provoz ohleduplný k životnímu prostředí, a proto jsme na střechu nainstalovali moderní fotovoltaické panely o výkonu 4 MW. To pro představu převyšuje běžné domovní instalace o tři řády,“ dodal Šmíd. V areálu logistického centra Amazon v Kojetíně se počítá také například s biotopem pro ještěrky a hady i včelími úly. Vysázeno bude 500 stromů, z toho 300 přímo v areálu a zbytek v Kojetíně.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS