Přeskočit na obsah

Paratus Group aktivuje namibijskou pobočku kabelu Equiano

Paratus Group aktivovala namibijskou pobočku Equiano Subsea Cable.

Podmořský kabel Equiano je projekt vlastněný společností Google. Oficiálně byl spuštěn v září 2022, kdy kabel přistál v Kapském Městě. Kabel zahrnoval investice ve výši 1 miliardy dolarů a je největším ze šesti kabelů společnosti a má devět odbočných bodů.

Generální ředitel skupiny Paratus, Schalk Erasmus, řekl: „Dnešní den představuje významný milník ve vývoji příběhu Equiano, který regionu přináší významné příležitosti. Značný skok v dostupné kapacitě nám umožňuje exportovat tuto kapacitu do zbytku regionu, což přináší prospěch nejen Namibii, ale také podporuje konektivitu a pokrok v celém regionu SADC.”

Paratus dokončil práce na přistávací stanici kabelu Namibia v únoru 2022 a kabel Equiano přistál v červenci téhož roku.

Nyní, když je nejnovější kabelová větev spuštěna, Paratus očekává, že poskytne přibližně 20krát větší kapacitu než stávající kabely spojující Evropu s Jižní Afrikou, s 12 páry vláken a kapacitou 144 Tbps. Konkrétně v Namibii se očekává, že kabel do roku 2025 zvýší penetraci internetu o 7,5 procenta.

Paratus Group investovala za posledních pět let více než 40 milionů dolarů do vybudování infrastruktury spojující Johannesburg s Lisabonem a Londýnem. Latence je nyní snížena na 135 ms a očekává se, že budoucí vylepšení ji sníží na 125 ms mezi Johannesburgem a Lisabonem a 150 ms z Johannesburgu do Londýna.

„Jsme nesmírně hrdí na to, že jsme přistávacím partnerem pro Equiano v Namibii. Tento milník poskytne všem Afričanům lepší konektivitu v souladu s naším posláním transformovat Afriku prostřednictvím výjimečné digitální infrastruktury a služeb zákazníkům,“ dodal Erasmus.

Společnost má také pozemní síť po celé jižní Africe včetně Namibie, Zambie, Botswany a Jižní Afriky. V loňském roce Paratus spustil nové datové centrum ve Windhoeku v Namibii, které také funguje jako přistávací stanice kabelů. Kromě toho má společnost dvě datová centra v Angole, další v Zambii a další plánuje vybudovat v Namibii.

Seacom si pronajímá část kapacity kabelu Equiano, zatímco satelitní společnost OneWeb si část kapacity kabelu pronajímá od vlády Svaté Heleny.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS