Přeskočit na obsah

Pardubický kraj bude plyn pro roky 2024 a 2025 nakupovat na pražské burze

Na pondělním jednání rozhodli radní Pardubického kraje o způsobu nákupu plynu pro další roky. Hejtmanství bude komoditu pro roky 2024 a 2025 postupně soutěžit na pražské burze PXE, ceny budou záviset na aktuální situaci na trhu.

„V minulosti jsme elektrickou energii a plyn fixně nakoupili pro rok 2022. Pro elektrickou energii jsme pak vysoutěžili dodavatele PRE Praha pro postupný nákup až do roku 2025. Dodavatele pro postupný nákup plynu na léta 2023, 2024 a 2025 se vzhledem k bezprecedentní energetické situaci nepodařilo sehnat, proto jsme se rozhodli pro rok 2023 realizovat aukci na dodavatele dle spotových cen a pravidel schválených vládou s nejnižší marží. Jelikož se teď situace na trhu uklidňuje a klesají ceny, nastal vhodný čas zajistit dodavatele pro roky 2024 a 2025 formou aukce na nejnižší marži pro postupný nákup. Aukce se uskuteční na pražské komoditní burze PXE, s níž již máme zkušenosti,“ uvedl radní Alexandr Krejčíř.

Výsledné ceny, za které samospráva plyn nakonec nakoupí, budou vycházet z podmínek na burze. „Jednotlivé nákupy bude rada kraje schvalovat dle aktuálního vývoje cen. Aukcí dodavatele plynu na PXE bude mít Pardubický kraj opět sjednocený časový nákup elektrické energie a plynu. Pro ilustraci uvedu, že jako samospráva budeme přes burzu nakupovat plyn do celkem 244 spotřebních míst, jako jsou školy, nemocnice a další instituce spadající pod Pardubický kraj. Takže výběr dodavatele je pozitivní zprávou a uvidíme, za jakou cenu nakonec budeme komodity kupovat,“ dodal hejtman Martin Netolický.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy