Přeskočit na obsah

Plán převzetí Twitteru je pozastaven

Plán převzetí internetové společnosti Twitter zhruba za 44 miliard dolarů (více než bilion Kč), které za podnik nabídl šéf americké společnosti Tesla Elon Musk, je pozastaven. Musk to uvedl na svém twitterovém účtu. Chce nejprve podrobnosti k podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent všech účtů. Musk ale později v dalším tweetu napsal, že o převzetí firmy Twitter pořád stojí.

Akcie Twitteru na Muskovo první sdělení zareagovaly propadem zhruba o 20 procent, než ztrátu zmírnily. Krátce po zahájení obchodování na burze v New Yorku ztrácely kolem 11 procent a jejich cena se pohybovala v blízkosti 40 dolarů. Nacházela se tak zhruba 14 dolarů pod úrovní Muskovy nabídky.

„Dohoda o Twitteru byla dočasně pozastavena, dokud nebudou k dispozici podrobnosti podporující výpočet, že spamové/falešné účty skutečně představují méně než pět procent uživatelů,“ napsal Musk, který je nejbohatším člověkem na světě. Na méně než pět procent odhad počet falešných a spamových účtů začátkem května sám Twitter.

Analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush označil Muskův tweet o dočasném pozastavení dohody za bizarní. Tweet by podle něj mohl vést k úvahám o tom, že Musk se chystá z dohody vycouvat, nebo se snaží o dojednání nižší kupní ceny. Ives rovněž uvedl, že způsob, jakým se Musk k dohodě vyjadřuje, je velmi znepokojivý. „Z celé této dohody se stává cirkusová show s mnoha otázkami a žádnými konkrétními odpověďmi ohledně toho, jak bude dohoda pokračovat,“ dodal.

Na převzetí společnosti Twitter se Musk dohodl minulý měsíc. Slíbil, že podnik ozdraví, zvýší počet uživatelů a umožní větší svobodu slova. Za jednu ze svých priorit označil vymýcení automatického rozšiřování spamů.

Tento týden Musk uvedl, že transakce by v nejlepším případě mohla být dokončena za dva až tři měsíce. Převzetím společnosti Twitter by Musk získal kontrolu nad stejnojmennou sociální sítí, kterou využívají miliony uživatelů, včetně politiků.

Dohoda o převzetí firmy Twitter stanoví, že pokud některá ze stran od transakce odstoupí, musí druhé straně zaplatit jednu miliardu dolarů (zhruba 24 miliard Kč), upozornil server BBC.

Musk se na převzetí dohodl s vedením společnosti Twitter, transakci ale ještě musejí schválit akcionáři a regulační orgány. Podle podmínek dohody obdrží akcionáři Twitteru za každou kmenovou akcii 54,20 USD.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy