Přeskočit na obsah

Počet elektronických daňových přiznání fyzických osob se zdvojnásobil

Počet elektronických daňových přiznání fyzických osob se v tomto roce zdvojnásobil. Letos poprvé podalo více lidí daňové přiznání on-line než na papíře. Informovala o tom Bankovní identita na základě dat Finanční správy ČR. Bankovní identita je nejpoužívanějším způsobem digitálního ověření totožnosti občanů v ČR.

Finanční správa letos podle Bankovní identity eviduje přes 2,2 milionu daňových přiznání za rok 2022 podaných fyzickými osobami. Ti je mohou odevzdávat elektronicky třetím rokem a oblíbenost tohoto způsobu roste. V porovnání s minulým rokem se počet elektronických podání zvýšil o přibližně 97 procent na 1,282.772 podání.

Zatímco v loňském roce podalo své přiznání on-line 31 procent fyzických osob, letos to bylo 57 procent. Lidé si mohou vyřídit daně prostřednictvím portálu Moje daně. Jedním z důvodů rostoucí popularity elektronických daňových přiznání je bankovní identita, přes kterou se k on-line portálu Finanční správy přihlásilo 72 procent občanů.

„Letošní data Finanční správy ukazují, že digitalizace v Česku opravdu může začít fungovat. Občané chtějí využívat on-line služby státu, stačí jim dát příležitost. Nejde ale jen o komfort lidí, kteří daňové přiznání podávají. Jde také o velké usnadnění práce úředníků, kteří místo papírování mohou věnovat svůj čas složitějším případům,“ uvedl výkonný ředitel Bankovní identity Marek Růžička.

Bankovní identita, takzvaná digitální občanka, je nejpoužívanější metodou digitálního ověření totožnosti českých občanů u státních institucí a firem. Bankovní identitu má téměř šest milionů klientů bank, kteří využívají elektronické bankovnictví. Umožňuje jim přihlášení k portálům státní správy i firem, jednoznačné prokázání osobních údajů a podepsání dokumentů.

V České republice funguje od ledna 2021 pod značkou Bank iD. Za tu dobu ji využilo více než 2,7 milionu lidí, což představuje více než třetinu dospělé populace.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS