Přeskočit na obsah

Počet hackerských DDoS útoků se vrátil k normálu

Počet i objem hackerských DDoS útoků na české firmy se v srpnu ustálily na hodnotách obvyklých před zahájením války na Ukrajině. Hodnoty jsou tak několikrát menší, než byly v březnu, který byl historicky rekordní. Proti předchozím měsícům se nejvíce útočilo z Ruska, které žebříčku kralovalo naposledy v dubnu.

Útoky na firmy a instituce v ČR mířily ze 184 zemí. Do popředí se posouvá Asie. Ta již druhý měsíc po sobě kraluje žebříčku intenzity útoků, který předtím dlouhodobě vedla Evropa, ukazují data. Z pohledu zemí bylo nejvíce útoků z Ruska, na druhém místě se umístila Brazílie následovaná USA. Nejintenzivnější útoky pak směřovaly z Vietnamu.

Celkový objem odfiltrovaného škodlivého provozu se v srpnu v porovnání s předchozím měsícem lehce snížil, i tak byl ale dvojnásobný oproti červnu. V rekordním březnu byl nicméně objem zablokovaných škodlivých dat mnohonásobně vyšší, vyplývá ze statistik.

„S DDoS útokem se setkala téměř každá významnější firma. V posledních měsících se nicméně aktivity hackerů soustřeďují na vice sofistikované útoky, které mohou oběti více poškodit. Příkladem může být Ředitelství silnic a dálnic, které se z napadení vyděračským ransomwarem vzpamatovávalo několik měsíců,“ řekl technický ředitel e-shopu Astratex Martin Rogozný.

Podle ředitele divize Medical Soulutions softwarové firmy OR-CZ Michala Mačáta jsou hackerské útoky v Česku časté taky proti školám, zdravotnickým zařízením a nemocnicím. „Často znamenají zastavení provozu, odložení operací, rychlý převoz akutních pacientů do jiné nemocnice. Mnohdy se jedná o ransomware, který zašifruje data na nemocničních serverech a přístrojích. Následky jsou často v milionech korun. Je proto potřeba modernizovat zařízení a digitální prostředí mít zabezpečené a chráněné. Všechny operační systémy musí být podporované a aktuální,“ dodal.

Policie letos do konce srpna zaznamenala celkem 12.083 skutků spáchaných v kybernetickém prostoru. V roce 2021 to bylo jen 1957 incidentů.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS