Přeskočit na obsah

Počet vozidel na vodík překročí v roce 2027 milion

Výzkum společnosti Juniper odhaluje, že jsou stále životaschopnější alternativou k bateriovým elektrickým vozidlům, přičemž hlavní výrobci automobilů do tohoto sektoru investují.

Počet vodíkových vozidel v provozu celosvětově přesáhne v roce 2027 jeden milion, z více než 60 000 v roce 2022. Podle výzkumu to představuje nárůst o více než 1 500 procent.

Juniper Research definuje vodíková vozidla jako vozidla, která používají vodíkové pohonné systémy jako své palivo. Chemická energie vodíku a kyslíku reaguje s palivovým článkem a přeměňuje energii na elektřinu.

Alternativa k elektromobilům

Výzkum identifikoval vodíková vozidla jako stále životaschopnější alternativu k bateriovým elektrickým vozidlům (BEV). Potenciál většího dojezdu a rychlého doplňování paliva je ve srovnání s BEV příznivý, což snižuje obavy zákazníků z vlastnictví BEV.

Juniper uvedl, že tato pozitiva vedla k významným investicím výrobců automobilů, včetně Hyundai, Toyota a BMW, a to se v příštích pěti letech promítne do stále oblíbenějšího a dostupnějšího produktu.

Výzkum předpovídá, že spotřebitelský trh povede v oblasti vodíkových vozidel, přičemž spotřebitelská vozidla budou v roce 2027 tvořit více než 60 procent vodíkových vozidel v provozu po celém světě.

Zpráva označila rodící se fázi vývoje mnoha typů užitkových vozidel a vysoké průměrné náklady užitkových vozidel na vodíkový pohon, které v roce 2022 celosvětově přesáhly 70 000 USD, jako klíčové faktory omezující přijetí.

„Výrobci budou muset udělat vodíková vozidla dostupnější, aby se stala životaschopnými pro vozové parky, ale větší dojezd a vhodnost pro těžkou nákladní přepravu nakonec povede k růstu a úsporám z rozsahu,“ řekla spoluautorka výzkumu Olivia Williams.

Kromě toho zpráva označila nízkou dostupnost palivové infrastruktury za klíčovou výzvu pro širší přijetí, ale zdůraznila investice těžkého průmyslu jako klíč ke snížení těchto obav v příštích pěti letech.

Zpráva doporučuje, aby dodavatelé infrastruktury poskytovali zelený vodík vyrobený z obnovitelných zdrojů energie, aby co nejlépe využili obavy týkající se životního prostředí, které vedou k přijetí alternativních paliv.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy