Přeskočit na obsah

Podíl trestných činů v kyberprostoru loni opět vzrostl, přibylo hackingu

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni evidovala 9518 trestných činů v kyberprostoru, což je o 1445 více než předloni. O třetinu stouply případy hackingu. Více než polovina zaznamenaných trestných činů ve virtuálním prostředí se týkala podvodů. NCOZ to napsala ve své výroční zprávě.

Hacking – což je zejména neoprávněný přístup k počítačovému systému – zaznamenala centrála v 1702 případech. „Podíl této formy trestné činnosti páchané v kyberprostoru setrvale roste a v roce 2021 se zvýšil na celkových téměř 18 procent,“ upozornila.

S hackingem souvisí i nárůst takzvaných útoků ransomware – škodlivého programu, který zasahuje do počítačového systému a šifruje v něm zapsaná data. Pachatel pak požaduje po oběti výkupné za obnovení přístupu do systému a k zašifrovaným datům.

„Novým trendem v tomto směru jsou další techniky nátlaku na oběť, po které je požadováno uhrazení výkupného. (…) Další eskalací může být výhrůžka pachatele, který poškozené společnosti sdělí, že hodlá citlivá data nabídnout konkurenčním společnostem či je zveřejnit volně na internetu, pokud ve stanovené lhůtě nebudou finanční prostředky ve formě výkupného uhrazeny,“ uvedla centrála.

Výkupné pachatel obvykle požaduje ve virtuální měně, což zvyšuje jeho anonymitu a ztěžuje odhalení policií. V poslední době se hackeři podle centrály zaměřují na velké soukromé společnosti či státní subjekty a žádají výkupné v řádech milionů korun. Cílí i na nemocnice či strategické státní podniky.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy