Přeskočit na obsah

Podvodníci se vydávají za exekutory, přes SMS se snaží vylákat peníze i údaje

Exekutorská komora ČR varuje před podvodníky, kteří se vydávají za exekutory. Přes SMS lákají lidi na falešný web napodobující stránky komory, aby získali peníze i osobní údaje. Poškozeným exekutoři radí, aby informovali policii. Exekutorská komora ČR se už v dané věci obrátila na odpovědné orgány, uvedla mluvčí komory Eva Rajlichová.

„Lidé dostanou SMS zprávy informující o smyšlené exekuci s tím, že si můžou dluh vyhledat na podvodné stránce ekcr.org/search,“ popsala podvod mluvčí. Na zmíněném falešném webu, který napodobuje vzhled oficiálních stránek komory, se po zadání osobních údajů objeví informace o smyšleném dluhu a smyšlené exekuci. Aplikace následně odkáže na možnost uhradit dluh. „Jde o podvodnou stránku zjevně vytvořenou za účelem vylákání finančních prostředků z důvěřivých návštěvníků,“ doplnila Rajlichová.

Skutečný web Exekutorské komory ČR používá českou doménu „.cz“, takže jeho adresa je „www.ekcr.cz“. „Exekutorská komora ČR upozorňuje, že stránka ekcr.org/search nepatří Exekutorské komoře ani žádnému ze soudních exekutorů,“ uvedla Rajlichová. Pokud tedy někomu přijde zmíněná podvodná zpráva, neměl by v žádném případě otevírat odkaz na falešný web a zadávat na něm své údaje, nebo dokonce provádět platby.

Podvodníci zneužili podobně jméno Exekutorské komory ČR už v minulosti. Například v roce 2019 komora opakovaně varovala před vlnami podvodných výhrůžek smyšlenými exekucemi, které se zaštiťovaly jmény skutečných exekutorů. Podvodníci se tehdy na své oběti obraceli přes SMS, e-maily i telefonáty.

Časté jsou v posledních letech také podvodné výzvy k investicím do kryptoměn, které se zaštiťují jmény známých firem či osobností. Dnes upozornila v tiskové zprávě na takový případ společnost Tiscali Media. „Podvodný text, šířený prostřednictvím e-mailu a facebookové kampaně, vypadá jako zpráva z webových stránek Tiscali.cz. Provozovatel webu, společnost Tiscali Media, nemá se zadavateli této podvodné reklamy nic společného,“ oznámila firma. Podvodníci podle ní zkopírovali obsah a vzhled stránky Tiscali.cz a používají ho na různých doménách.

Zdroj: allnews.cz
Foto: Shutterstock

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy