Přeskočit na obsah

Polsko postaví „Národní datové centrum“

Polská vláda plánuje vytvoření nového „National Data Center“ složeného ze tří nových datových center propojených optickými vlákny.

V návrhu zákona, který zveřejnilo kancléřství předsedy vlády, jsou nastíněny plány na vybudování „Národního centra pro zpracování dat“ (KCPD), aby se dále posílila kybernetická bezpečnost vládních dat a aplikací.

Návrh zákona uvedl, že nová zařízení umožní kolokaci a rozšíření stávajících státních systémů a budou mít prostor pro uspokojení potřeb nových systémů. Pomohlo by to zvýšit dostupnost e-služeb poskytovaných veřejnými subjekty, zvýšit a standardizovat bezpečnost dat držených státní správou; a zajistit bezpečné místo pro státní registry a vládní cloud.

Projekt bude ve vlastnictví Státní pokladny (nebo nového státního subjektu) a bude zahrnovat tři centra pro zpracování dat o rozloze až 3x 2 000 m2, umístěná na pozemku Státní pokladny. Stavba je údajně plánována na roky 2024-2026.

Další podrobnosti nebyly sdíleny, ale návrh zákona poznamenal, že zařízení budou schopna synchronního přenosu dat ze zdrojů státní správy.

Centra by také vyhovovala evropskému kodexu chování pro energetickou účinnost datových center, včetně oblastí, jako je využívání obnovitelné energie a/nebo výroba obnovitelné energie na místě, a využívala technologie vodíkových palivových článků.

Pro aktuálně plánovaná tři datová centra bude poskytnuta optická smyčka, která zaručí dvě nezávislé komunikační trasy mezi zařízeními.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Foto: Getty

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS