Přeskočit na obsah

Poskytovatelé veřejné podpory zapomínají zapisovat do registru de minimis

Čtyři desítky poskytovatelů veřejné podpory prověřoval v roce 2021 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli dodržování povinnosti zapisovat podpory poskytnuté v režimu de minimis do speciálního registru. V první instanci bylo uloženo za tyto přestupky celkem 27 pokut v celkové výši 317 389 korun. V posledních dnech potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna několik dalších pokut za tento přestupek.

„Odpovědné a konzistentní zapisování poskytnutých podpor do registru je základem pro to, aby nedošlo k překročení finančního limitu pro tento druh podpory. Jedná se o formální povinnost, ale za její porušení hrozí pokuty ve výši desítek tisíc korun,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Mlsna s tím, že k nejčastějším poskytovatelům těchto podpor patří zejména města a obce.

Podpora de minimis není považována za „veřejnou podporu“, protože se zpravidla jedná o malé částky. Výše podpory de minimis pro jeden subjekt od všech poskytovatelů však nesmí přesáhnout limit 200 000 eur během tří let. Aby bylo možno sledovat, že limit není překročen, mají poskytovatelé tohoto druhu podpory povinnost zapisovat ji do tzv. centrálního registru podpor de minimis. Zápis musí být proveden do pěti pracovních dnů od poskytnutí podpory, přičemž před udělením podpory by si poskytovatel měl ověřit, zda již u daného příjemce nebyla hranice 200 000 eur překročena.

Poskytovatelé podpory však v řadě případů na zákonnou povinnost zapomínají a buď podporu nezapíšou vůbec, nebo ji do registru zaznamenají až po stanovené lhůtě. Úřad každoročně pokutuje několik desítek těchto přestupků.

V minulých dnech byly za pozdní zápisy do registru uloženy prvostupňové pokuty hned třem poskytovatelům. Hlavní město Praha dostalo pokutu 73 184 Kč za pozdní zapsání 111 podpor v rámci COVID nájemné, Úřad práce České republiky pokutu 20 374 Kč za nedodržení lhůty při zapisování 26 podpor malého rozsahu a Středočeský kraj pokutu 86 400 Kč za pozdní záznamy podpor pro 300 příjemců.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy