Přeskočit na obsah

Pošta letos dostane od státu šest miliard za službu

Česká pošta v tomto roce dostane ze státního rozpočtu šest miliard korun na úhradu čistých nákladů na tzv. univerzální službu z minulých let hned po posouzení u Evropské komise, zda nejde o nedovolenou podporu. Notifikace EK je nyní v závěrečné fázi. Na dotaz ČTK to dnes uvedli zástupci ministerstva vnitra a České pošty.

„Podle našich informací počítá návrh státního rozpočtu na letošní rok s financemi na pokrytí nákladů České pošty na univerzální službu, a to od roku 2018. V současné době je závěrečná fáze notifikace u Evropské komise, po jejím skončení může být kompenzace vyplacena. Co se týká konkrétní kapitoly rozpočtu, ze které bude částka vyplacena, tak to není otázka na Českou poštu, která se jednání o státním rozpočtu neúčastní,“ řekl ČTK mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pošta nedostala úhradu od státu v maximální výši 1,5 miliardy korun za poslední čtyři roky. S částkou ale ve svém hospodaření počítá a podle informací ČTK již skoro celou vyčerpala v rámci provozního úvěrování. „Vedení České pošty musí v rámci svých řídících kompetencí řešit mimo jiné problém chybějících finančních prostředků, které podnik neobdržel jako úhradu čistých nákladů, celou sérií opatření. Jedním z nich je i čerpání komerčních úvěrů,“ uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Nárok na úhradu ztráty má pošta i za letošní rok. Částka alokovaná na úhradu ale zmizela po vládních škrtech z rozpočtu Českého telekomunikačního úřadu. Podle ministerstva vnitra nárok držitele poštovní licence vychází ze zákona a jde o mandatorní výdaj. Jeho konečnou výši stanoví po posouzení vykázaných nákladů ČTÚ.

„V rámci komunikace s ministerstvem financí má ministerstvo vnitra potvrzeno, že České poště bude uhrazena, v návaznosti na rozhodnutí ČTÚ, jak je uvedeno výše, celá notifikovaná částka, bez ohledu na v letošním rozpočtu chybějící část finančních prostředků. Lze tedy konstatovat, že České poště bude za poskytování základních poštovních služeb poskytnuto vše, na co má ze zákona nárok,“ dodala Malá.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tento týden odvolal osm z 15 členů dozorčí rady. Jako důvod uvedl potřebu prosadit změny ve fungování podniku a zlepšení informovanosti o stavu na poště. Pošta podle informací ČTK za loňský rok očekává ztrátu kolem 900 milionů korun, v původním plánu předloženém managementem byl přitom návrat k zisku. Dozorčí rada ale tento záměr označila za nereálný a o zhoršujícím se hospodaření ministerstvo pravidelně informovala. Minulý rok mimo jiné řešila i riziko insolvence podniku.

Vedení ministerstva vnitra v současné době vybírá nominanty do dozorčí rady pošty. Jejich jména nyní nechce zveřejňovat, to by se podle Malé mělo stát v rámci řízení před Výborem pro personální nominace.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS