Přeskočit na obsah

Pozor na nespolehlivé firmy, je jich už víc než 26 tisíc

V loňském roce v ČR přibylo 2 159 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo jsou označeny jako nespolehlivé osoby. Dun & Bradstreet aktuálně na černé listině nespolehlivých firem registruje 26 158 subjektů – z toho 4 934 nespolehlivých plátců DPH a 21 224 nespolehlivých osob, celkem o 13 procent víc než koncem roku 2021. Nejvíc nespolehlivých firem podniká v pronájmu a správě nemovitostí, zprostředkování velkoobchodu a službách.

„Registr nespolehlivých plátců DPH a subjektů, které závažným způsobem porušují povinnosti vztahující se ke správě daně se v prvních třech kvartálech uplynulého roku plnil nebývale pomalým tempem. Skok nastal ve čtvrtém čtvrtletí, kdy na černé listině přibylo 1 200 subjektů. Podobná scénář jsme zaznamenali i v roce 2021,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. „Současně mírně vzrostl počet nespolehlivých plátců DPH, který začal klesat v roce 2018. Naopak počet nespolehlivých osob narůstá kontinuálně od roku 2017,“ dodala Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet s tím, že naprostá většina nespolehlivých osob byla v minulosti plátcem DPH, nicméně poté co byla označena jako nespolehlivý plátce DPH, došlo ke zrušení registrace k platbě z přidané hodnoty.

Detailnější analýza Dun & Bradstreet ukázala, že nejvíc nespolehlivých firem podniká v pronájmu a správě nemovitostí, zprostředkování velkoobchodu a službách. Do první pětky se zařadil také nespecializovaný velkoobchod a stravování.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy