Přeskočit na obsah

Praha bude jednat s JCDecaux o možném odkupu přístřešků MHD

Pražský magistrát bude jednat se společností JCDecaux o možnosti odkoupit přístřešky MHD, které firma vlastní. Dnes o tom rozhodli městští radní. Firmě JCDecaux v polovině loňského roku skončila smlouva s městem na provoz asi 690 zastávek, které nyní magistrát vyměňuje za vlastní. Pokud by se obě strany dohodly na odkupu, město by získaný mobiliář využilo k rozšíření počtu přístřešků na základě požadavků městských částí a k výměně dosluhujících zastávek, které vlastní pražský dopravní podnik (DPP).

Společnost JCDecaux provozovala většinu zastávek v metropoli na základě smlouvy z roku 1994, výměnou za platbu městu a jejich pořízení a údržbu na nich mohla provozovat reklamní plochy. V této formě spolupráce již město pokračovat nechce. „Jednání bude vedeno s cílem odkoupit stávající městský mobiliář od JCDecaux, nikoliv pokračovat v jakékoliv formě spolupráce s možností zachování reklamního využití mobiliáře pro JCDecaux,“ stojí ve schváleném dokumentu.

Nynější výměna asi 690 zastávek bude pokračovat podle plánu, hotová má být v polovině příštího roku. Město bude nicméně přístřešků potřebovat víc. „Aktuálně jsou evidovány aktivní požadavky pražských městských částí na zhruba 250 nových zastávek na území hlavního města Prahy a předpokládá se dalších až asi 50 zastávek pro potřeby nových investičních akcí,“ píše se v dokumentu. Kromě toho provozuje asi 600 přístřešků DPP, z toho 400 je staršího typu vhodného k výměně.

Město může v případě využití smluvní opce koupit dalších 325 nových přístřešků, s ohledem na ekonomickou a geopolitickou situaci a růst cen je však možné, že jich za smlouvou stanovenou cenu bude méně. Proto by bylo podle vedení magistrátu vhodné získat starší repasovaný mobiliář od JCDecaux. Dříve podle dokumentu firma možnost prodeje opakovaně odmítla, teď nicméně město sama dopisem oslovila s nabídkou možnosti její mobiliář dlouhodoběji využít. Jednání povede městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která má výměnu zastávek na starosti.

„Jsme rádi, že hlavní město i společnost THMP zareagovaly na náš dopis z července letošního roku a jsme připraveni o naší nabídce jednat. Jak jsme opakovaně uvedli, společnost JCDecaux se ke každému z 3 600 měst, kde celosvětově působí, chová jako k respektovanému partnerovi a vítáme každou možnost, jak pomoci Pražanům i hlavnímu městu Praha,“ okomentoval dnešní rozhodnutí mediální zástupce JCDecaux Jiří Chvojka.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS