Přeskočit na obsah

Předplatné 5G FWA dosáhne do roku 2027 počtu 72 milionů

Podle nedávné zprávy společnosti ABI Research se předpokládá, že počty předplatitelé 5G pevného bezdrátového přístupu (FWA) do roku 2027 dosáhnou 72 milionů, což představuje 35 % celkového trhu FWA.

Přestože služby LTE FWA již byly široce nasazeny po celém světě, často nemohou poskytnout rychlost potřebnou k tomu, aby konkurovaly kabelovému širokopásmovému připojení. 5G FWA je nastavena tak, aby nabídla datové rychlosti konkurující rozsahu optických vláken, což z ní činí „konkurenční alternativu kabelových širokopásmových řešení,“ uvedla společnost.

„FWA je jedním z mála případů použití, které využívají 5G masivní MIMO sítě v plném rozsahu, s typickým měsíčním využitím, které může být až 1 TB na předplatitele. Očekává se, že mnoho operátorů mobilních sítí, kteří spustili 5G, bude nabízet služby FWA, což povede k růstu trhu 5G FWA,“ řekl Fei Liu, průmyslový analytik 5G a infrastruktury mobilních sítí ze společnosti ABI Research.

ABI také zdůraznilo, že Severní Amerika, západní Evropa a asijsko-pacifický region jsou hnací silou zavádění 5G FWA. V Severní Americe a západní Evropě používají MNO 5G FWA, aby konkurovali širokopásmovým službám DSL. Podle výzkumné firmy hlavní američtí operátoři, jako je T-Mobile US, vidí v 5G FWA obrovskou příležitost, protože dvě třetiny jejích rezidenčních zákazníků žijících v městských a příměstských oblastech jsou nespokojení zákazníci kabelové televize, kteří tvoří značné množství potenciálních 5G zákazníků FWA.

„Mobilní operátoři by měli spustit 5G FWA, aby využili kapacitu své sítě k dalším příjmům. Musí si však dávat pozor na to, kolik předplatitelů FWA mohou podporovat a jaký typ služby chtějí nabízet. Z dlouhodobého hlediska musí mobilní operátoři používat techniky umělé inteligence (AI), jako je strojové učení (ML), aby vyhodnotili své síťové zdroje, kapacitu sítě a spektrum, aby zajistili stabilní růst 5G FWA,“ řekl Liu. „Když služba 5G FWA začne zpochybňovat kapacitu jejich sítě, tito operátoři možná budou muset nasadit milimetrové vlny (mmWave), aby zaručili kvalitu svých služeb FWA a celkovou kapacitu sítě,“ dodal Liu.

Předchozí studie společnosti JCMR dospěla k závěru, že globální výnosy 5G s pevným bezdrátovým přístupem (FWA) přinesou v roce 2029 21,7 miliardy USD. Trh 5G FWA byl v roce 2021 oceněn na 296 milionů USD a očekává se, že poroste na 65,6 % CAGR během prognózovaného období do roku 2030.

V předchozí zprávě T-Mobile US předpověděl, že do roku 2025 budou mít T-Mobile a Verizon celkem 11 až 13 milionů zákazníků FWA, z nichž mnozí přejdou od kabelového poskytovatele.

Zdroj: rcrwireless.com

Generated by Feedzy