Přeskočit na obsah

Při výbavě kanceláří hraje roli ergonomie, světlo, ale třeba i feng-šuej

Během pandemie umožňovalo zaměstnancům alespoň částečnou práci z domova 96 % velkých firem, 84 % středních a 53 % malých podniků. Zejména velké společnosti však home office zaměstnancům nabízejí i po odeznění covidu a řada z nich jim také přispívá na vybavení domácího pracovního prostředí. Svou roli při výběru kancelářského nábytku by měla hrát také ergonomie a umístění v místnosti.

Důležitost ergonomie pracovního místa prokázala řada výzkumů. Dlouhodobé vysedávání na gauči nebo u jídelního stolu devastuje záda, kyčle a nepřidá ani na psychice, proto jsou kvalitní židle a stoly dnes už nutnou výbavou všech pracovníků. Především se před jakýmkoli nákupem vyplatí předem zjistit, co který pracovník skutečně potřebuje.

„Při výbavě kanceláře – ať už na pracovišti, nebo doma – je třeba zohlednit osobní preference jednotlivých pracovníků, velikost prostoru nebo třeba rozmístění oken,“ vysvětluje Jiří Novotný, marketingový ředitel společnosti Officeo, největšího dodavatele kancelářských potřeb v Česku. I proto Officeo svým zákazníkům nabízí ke koupi kancelářského nábytku i zpracování trojrozměrného modelu kanceláře. „Na požádání zpracujeme zdarma 3D návrh interiéru, který ještě před nákupem ukáže, jak bude daný pracovní prostor s nábytkem vypadat. Jsme schopni také rozvrhnout interiér podle zásad feng-šuej,“ dodává Novotný.

Filozofie feng-šuej se opírá o názor, že všechno kolem nás i v nás vychází ze propojení s přírodou a že tak jako například tok řeky může blokovat padlý kmen, může naši energii blokovat třeba nevhodně umístěný pracovní stůl. Mnohdy stačí i drobné úpravy a čas strávený v kanceláři nám to o poznání zpříjemní. Feng-šuej pracuje s pěti prvky, které symbolizuje pět barev. Podle této filozofie by se neměla podceňovat barevnost, kterou si podnik do svých kancelářských prostor zvolí.

Do zasedacích místností a sídla vedení se perfektně hodí červená, do jídelny a společných prostor žlutá, modré tóny pak vedou k logickému myšlení. Šedá a bílá jsou barvy, které neutralizují emoce, proto se hodí do prostor, kde sídlí personální oddělení nebo mzdová účtárna. Důležitou roli hraje podle feng-šuej i správné rozmístění kanceláří na světové strany: na severu a severozápadě by mělo sedět vedení, na jih a jihovýchod patří marketing a na severovýchod, západ a jihozápad výkonná složka společnosti – zaměstnanci budou dokončovat úkoly v termínu a kvalita odvedené práce půjde nahoru. Kromě toho bychom při vybavování kanceláře podle feng-šuej měli vybírat nábytek, který nemá ostré hrany, protože životadárná energie má ráda ladné křivky. Špatně se přenáší přes rohy a její proudění mohou blokovat i police nad hlavou nebo židle otočená zády ke vstupu do místnosti.

Renáta Gebauerová

Zdroj: JOBS NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy