Přeskočit na obsah

Prodejci mobilních bran IoT se stávají prvními na trhu se zařízeními 5G pro případy použití IoT

Poskytovatel průzkumů trhu IoT, Berg Insight, zveřejnil nové poznatky o trhu mobilních IoT bran a routerů. Během roku 2020 bylo celosvětově dodáno téměř 3,7 milionu celulárních IoT bran v celkové tržní hodnotě přibližně 1,01 miliardy USD (0,87 miliardy EUR).

Roční tržby ve srovnání s předchozím rokem stagnovaly, i když pandemie významně zasáhla několik velkých prodejců, protože mnoho projektů bylo zpožděno nebo zcela zmrazeno. Do roku 2025 se předpokládá, že roční dodávky celulárních IoT bran porostou složenou roční mírou růstu (CAGR) 14 % a na konci prognózovaného období dosáhnou 7,2 milionu.

Cellulární IoT brány jsou samostatná zařízení určená pro připojení strojů k mobilní síti. Patří mezi ně univerzální mobilní brány, směrovače a modemy, které jsou uzavřeny v šasi a mají alespoň jeden vstupní/výstupní port. Sledovací zařízení, telematická zařízení a další specializovaná zařízení jsou z této zprávy vyloučena.

Cradlepoint, který je součástí Ericssonu od konce roku 2020, neustále dokázal růst nad průměrem trhu a dnes je jasným lídrem v tomto oboru. Dalšími prodejci, kteří drží významné podíly na trhu, jsou Cisco, Sierra Wireless, Digi International a Teltonika Networks, z nichž se poslední jmenovaný stal největším prodejcem v Evropě. Těchto pět dodavatelů vygenerovalo více než 500 milionů USD (432,24 milionů EUR) v kombinovaných ročních tržbách z prodeje bran a směrovačů pro mobilní IoT a drží podíl na trhu 56 %.

Mezi další významné dodavatele patří MultiTech, Systech, Casa Systems a Lantronix v USA; Robustel, InHand Networks, Peplink a Hongdian v Asii a Tichomoří; a HMS Networks, Advantech, Matrix Electronica, Netmodule a Westermo v Evropě. Evropské a asijsko-pacifické trhy jsou roztříštěné s velkým počtem malých a středních hráčů, kteří generují roční výnosy v rozmezí 3–10 milionů USD (2,59–8,64 milionů EUR).

„Zatímco stále větší počet firem již využívá rychlého nasazení a snadného používání celulárních řešení, očekává se, že tento trend v éře 5G zrychlí,“ říká Fredrik Stalbrand, senior analytik společnosti Berg Insight. S klesajícími náklady na GB se řešení 5G stanou stále atraktivnější alternativou k pevnému širokopásmovému připojení a postupem času dosáhnou cenové hladiny srovnatelné s předplatným pevného širokopásmového připojení.

Po komerční dostupnosti modulů 5G v polovině roku 2020 představilo několik výrobců celulárních bran IoT zařízení podporující konektivitu 5G v pásmech pod 6 GHz. „První hlavní cílovou oblastí použití je konektivita poboček a ve vozidle,“ uzavírá pan Stalbrand.

Zdroj: iotglobalnetwork.com

@RadekVyskovsky

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS