Přeskočit na obsah

Prokurátor stíhá Zuckerberga kvůli zneužití desítek milionů osobních dat

Generální prokurátor federálního okrsku District of Columbia Karl Racine podal žalobu na šéfa technologické skupiny Meta Marka Zuckerberga, který podle něj svými rozhodnutími umožnil společnosti Cambridge Analytica získat osobní informace milionů uživatelů sociální sítě Facebook a zneužít je pro účely politické reklamy. Informoval o tom list The Washingon Post, podle nějž Racine chce Zuckerberga dohnat k odpovědnosti za to, že klamal uživatele největší světové sociální sítě ohledně toho, jak chrání jejich soukromí.

„Tento bezprecedentní bezpečnostní únik odkryl osobní informace desítek milionů Američanů a firemní politika pana Zuckerberga umožnila několikaletou snahu o klamání uživatelů ohledně špatného počínání firmy Facebook,“ uvedl Racine v prohlášení. „Tato žaloba je nejen opodstatněná, ale také nutná a vysílá signál korporátním lídrům, včetně šéfů společností, že budou hnáni k odpovědnosti za svoje činy,“ dodal.

V roce 2018 vyšlo najevo, že se společnost Cambridge Analytica dostala podvodným způsobem k podrobným osobním informacích o asi 87 milionech uživatelů Facebooku, které následně využívala k zacílení velmi přesné politické reklamy.

Racine tvrdí, že únik dat byl důsledkem Zuckerbergova rozhodnutí otevřít platformu Facebooku cizím vývojářům. Šéf firmy přitom o možných rizicích sdílení dat uživatelů se třetími stranami věděl, nepodnikl však patřičné kroky, aby je eliminoval, tvrdí generální prokurátor.

Prokurátor již v roce 2018 obžaloval firmu Facebook za pochybení při nakládání s daty uživatelů a proces v této věci stále pokračuje. Nyní se však Racine snaží přimět soud, aby udělil pokutu přímo Zuckerbegovi, který má podle něj zásadní vliv na důležitá rozhodnutí firmy. Prokurátor se přitom opírá o stovky tisíc dokumentů a řadu svědectví bývalých zaměstnanců, k nimž jeho kancelář získala přístup až v posledních letech díky předchozímu vyšetřování Facebooku.

Racine se v poslední době opakovaně zaměřuje na velké technologické firmy, připojil se také například k žalobě na firmu Google, která čelí obvinění, že klamala uživatele ohledně ochrany jejich soukromí. Prokurátor okrsku kolem metropole Washingtonu v minulosti rovněž podal antimonopolní stížnost na společnost Amazon, kterou nicméně soudy zamítly.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy