Přeskočit na obsah

Provozovatele e-shopů čekají zásadní změny. Stále však nevědí od kdy

Toxin - Provozovatele e-shopů čekají zásadní změny

Provozovatelé internetových obchodů se připravují na zásadní změny v souvislosti s novou evropskou legislativou. Ta má měnit například uvádění slev, spotřebitelských recenzí nebo řazení položek v e-shopech. Rozšíří se také seznam nekalých obchodních praktik. Stále však není jasno, kdy nová pravidla vejdou v platnost.  

Chystané změny souvisejí s novou evropskou směrnicí o ochraně spotřebitelů, pro kterou se vžil název „Omnibus“. Jejím cílem má být posílení práv zákazníků a výrazně se dotkne fungování e-shopů v celé Evropské unii. Na evropské úrovni byla směrnice přijata již v listopadu roku 2019, na implementaci do českého práva však stále čeká. „Směrnice nemá takzvaný přímý účinek a musí být transponována do právních řádů jednotlivých členských zemí EU novelizací příslušných zákonů, v případě Česka novelizací občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele,“ vysvětluje advokát Ondřej Brostík.

Konec falešných recenzí i nejasného řazení produktů  

Plánované změny se výrazně dotknou například zveřejňování recenzí zákazníků. Pokud obchodník spotřebitelské recenze zveřejňuje, bude mít povinnost informovat, zda a jak zajišťuje, že jde o recenze skutečných spotřebitelů daného zboží. Neověřené tvrzení, že hodnocení napsal skutečný zákazník, bude nově také zařazeno na seznam nekalých obchodních praktik. Do stejné kategorie bude spadat i zveřejňování falešných recenzí. „Dle předkládané novely zákona o ochraně spotřebitele bude mít poškozený nekalou praktikou nově také právo na odstoupení od smlouvy nebo slevu z kupní ceny. Vedle toho mu budou i nadále plynout nároky vyplývající z občanského zákoníku či z jiných právních předpisů,“ dodává Brostík.  

Toxin extreme monitoring logoObchodníci budou muset také uvádět, podle jakých kritérií produkty v e-shopech řadí. Řazení na základě nepřiznané placené reklamy bude rovněž hodnoceno jako nekalá obchodní praktika. Omnibus výrazně ovlivní i informování zákazníků o slevách. Při uvádění slevy bude muset provozovatel e-shopu uvést také informaci o nejnižší ceně uplatňované alespoň po dobu 30 dnů před poskytnutím této slevy.  

Některé aspekty směrnice si však obchodníci pochvalují. U chytrých výrobků by měla odpadnout povinnost dodávat papírový návod a nově by měl stačit návod v elektronické podobě. 

O očekávaných změnách informovala Asociace pro elektronickou komunikaci, která zároveň podala připomínky ministerstvu průmyslu a obchodu, do jehož gesce implementace směrnice do českého právního řádu spadá. K implementaci směrnice mělo dojít už v listopadu 2021 a nová pravidla měla v praxi platit od letošního května. Vláda předložila návrh poslanecké sněmovně už v září 2020, přičemž první čtení proběhlo teprve v červnu tohoto roku. S ohledem na vývoj legislativního procesu je tedy v současné době zcela nejasné, kdy začnou nové změny platit.

Na dodržování pravidel bude dohlížet Česká obchodní inspekce. Za porušení může obchodníka čekat pokuta ve výši až milion korun. Podle některých obchodníků jsou nové podmínky přísné. Obávají se také, zda se nemusejí novými pravidly řídit už teď. „Z netransponované směrnice pro české provozovatele e-shopů však prozatím nevyplývají žádné povinnosti,“ ujišťuje Brostík.

Monika Křivánková