Přeskočit na obsah

Průzkum: Bolest zad jako nemoc z povolání Češi vítají. Odborníci ale doporučují prevenci.

Od ledna příštího roku čeká české zaměstnance změna, kterou vítají zejména ti lidé, jejichž pracovní náplň jim způsobuje bolesti či dokonce poškození bederní páteře. Vláda v prosinci schválila návrh, nad kterým jásají zejména lidé trpící bolestmi zad. Od začátku roku 2023 se bude oficiálně jednat o nemoc z povolání. I přes fakt, že mnohým zaměstnancům může pomoci s bojem proti bolavým zádům, odborníci se jednoznačně shodují: Základem je prevence.

Že budou chronické potíže s bederní páteří od roku 2023 patřit mezi nemoci z povolání, schválila vláda 13. prosince loňského roku. Během uplynulého měsíce reagovala česká populace z drtivé většiny velmi pozitivně. U mnohých povolání jsou bolesti zad na denním pořádku, často tento problém končí nevratným poškozením.

„Epidemiologické studie uvádějí, že u lidí s těžkou fyzickou prací, je výskyt onemocnění bederní páteře ve srovnání s obecnou populací v průměru o cca 40 – 60 % vyšší oproti profesím bez tohoto zatížení,” říká Jaroslav Vosmík ředitel společnosti Spinalis, která v ČR provozuje Centra zdravého sezení. Negativní čísla statisticky dokládá i Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, podle kterého se s chronickou bolestí zádového aparátu potýká až 300 tisíc lidí v produktivním věku, nejčastěji kolem 45 věku života.

Češi by neměli ovšem usnout na vavřínech a spoléhat pouze na odškodnění. Podle drtivé většiny odborníků na problematiku bolestí zad je základem prevence. „Lidé be se měli zaměřit na aktivity, které sami mohou ovlivnit. Jedním z nejrozšířenějších nešvarů je již mnoho let fenomén špatného sezení, kterému podléhá stále větší množství populace. I přes skutečnost, že člověk nemusí v daném momentě cítit, že by ho špatné sezení trápilo či omezovalo, opak je pravdou. Z velké většiny se problémy se zádovými svaly způsobené nesprávným sezením projeví až po delší době, kdy už může být pozdě,” dodává Vosmík.

Sedavé zaměstnání má v České republice cca 40 % lidí. „Faktem je, že drtivá většina přiznává, že při svém výkonu práce své sezení nekontroluje. A pro představu? Například rok 2022 bude mít celkem 260 pracovních dnů, tedy 2080 pracovních hodin, které zaměstnanec může z drtivé většiny prosedět nesprávně. Důrazně proto doporučuji předcházet komplikacím se zády všemi způsoby, které existují, obzvláště, když je člověk těmto problémům náchylný,” zakončuje Vosmík.

TZ

Zdroj: Zdraví-lidé.cz

Generated by Feedzy