Přeskočit na obsah

Průzkum: Měsíční útrata za placenou TV loni stoupla o šest Kč na 395 Kč

Češi loni utráceli za placenou televizi průměrně 395 korun měsíčně, což je o šest korun více než v roce 2022. Přibližně 44 procent diváků starších 15 let si přitom placenou televizi nepořídí právě kvůli ceně a raději sleduje bezplatné terestrické vysílání. Vyplývá to z průzkumu distribuční společnosti Atmedia mezi více než 8 000 respondenty.

Nejčastěji uváděným důvodem pro nevyužívání placené televize podle ředitele marketingu Atmedia Pavla Müllera ovšem dlouhodobě zůstává spokojenost s nabídkou televizních stanic dostupných v terestrickém vysílání. „Čeští diváci mohou bezplatně sledovat desítky televizních stanic, jen do oficiálního měření televizní sledovanosti jich je zapojeno téměř čtyřicet,“ uvedl Müller. Dodal, že terestrické vysílání má v České republice dlouhodobě silnou pozici, což se v příštích letech pravděpodobně nijak nezmění.

V roce 2023 využívalo služby placené televize 56 procent diváků ve věku 15–69 let, což je stejně jako rok před tím. Nejsilnější platformou přitom je IP TV, která v posledních letech zvyšuje svůj podíl na úkor satelitní televize. Loni využívalo IP TV či kabelovou televizi 61 procent diváků placené televize, satelitní televizi pak zbylých 39 procent.

Hlavními důvody pro placenou televizi jsou podle uživatelů časová flexibilita, bohatá nabídka video obsahu a flexibilita umožňující více členům rodiny sledovat různé pořady ve stejný čas. Televizní diváci využívají O2 TV, Vodafone TV, Magenta TV či jiné operátory placené televize především kvůli možnosti sledovat televizní pořady zpětně bez ohledu na původní čas vysílání. To udává 41 procent diváků, kteří v loňském roce využívali satelitní nebo kabelovou TV či IP TV. Hned v závěsu je s 38 procenty možnost sledovat televizní stanice, které nejsou dostupné v pozemním digitálním vysílání. Třetím nejčastěji uváděným důvodem, ke kterému se hlásí 28 procent diváků s placenou televizí, je možnost sledovat televizi na více zařízeních současně, například na PC, tabletu nebo mobilu.

TZ/ČTK

 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS