Přeskočit na obsah

Průzkum: Třetina zaměstnanců v Česku má nadváhu a 27 procent je obézních

Zhruba třetina zaměstnanců firem v Česku má nadváhu a dalších 27 procent je obézních. Častěji jsou to muži než ženy a problém se netýká jen lidí, kteří mají sedavé zaměstnání, ale i pracovníků na výrobních a dělnických pozicích. Vyplynulo to ze statistiky společnosti Preventado, která se zabývá ochranou zdraví při práci a pracovala se vzorkem 17.000 zaměstnanců.

Společnost v tiskové zprávě současně uvedla, že se u zaměstnanců s nadváhou setkává také se zdravotními potížemi, jako je vysoký tlak nebo cukrovka, přičemž se u nich zvyšuje riziko onemocnění.

“Ve sledovaném vzorku zaměstnanců jsme zaznamenali, že u lidí s nadváhou či obezitou jsou častěji i vyšší hodnoty krevního tlaku či glykémie v krvi,” uvedl expert na ochranu zdraví a spolumajitel Preventada Radim Pektor. S ohledem na to zaměstnancům doporučuje najít si i v práci například pár minut na protažení, které pomáhá k lepšímu soustředění a předchází zdravotním problémům.

Český statistický úřad (ČSÚ) v únoru informoval, že celkem v Česku mělo loni obezitu 18 procent žen a 21 procent mužů. Zdravou váhu mají podle něj tři z deseti dospělých mužů a 43 procent žen. Mírnou nadváhu má 49 procent Čechů a 36 procent Češek. Třetina Čechů a 38 procent Češek ve volném čase nesportuje a jinak se nehýbe buď vůbec, nebo jen zřídka, uvedli statistici.

Lékaři a odborníci dlouhodobě poukazují na to, že se s nadváhou a obezitou pojí zdravotní potíže. Obezita podle nich zvyšuje riziko hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku, a onemocnění srdce a cév patří celosvětově k nejčastějším příčinám úmrtí.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) nedávno upozornil mimo jiné na to, že ačkoli si mnozí nadváhu a obezitu spojují hlavně s nadměrným příjmem cukru, úzce s ní souvisí i příliš mnoho soli ve stravě. Podle vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlé většinu soli Češi přijímají z hotových potravin nebo polotovarů, a to i ze sladkých. Situace je podle zdravotního ústavu mírně lepší u žen, v průměru snědí denně deset gramů soli.

K vyššímu výskytu obezity může vést podle odborníků také omezení spánku a s tím spojená zvýšená chuť k jídlu.

TZ

 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy