Přeskočit na obsah

Průzkum: Trh s chytrou domácností v Evropě poroste

Ve světě silně zasaženém pandemickými opatřeními, která přinutila mnoho lidí pracovat a studovat z domova, se ukázala potřeba pohodlnějšího domova v plné síle. Podle průzkumu společnosti Ypsos pro společnost Netatmo mělo více času stráveného doma dopad na vnímání domácnosti u 90 % respondentů. Nejvíce lidé změnili svůj pohled na komfort (43 %), následovala energetická náročnost (38 %) a zdravé prostředí celé domácnosti (27 %). Z výsledků výzkumu také vyplynulo, že 64 % dotazovaných využilo čas karantény k vylepšení svých příbytků – nejvíce si lidé zvelebovali své obývací pokoje (27 %), následovala zahrada (21 %) a kuchyň (20 %).

Chytré produkty jsou přirozenou reakcí na tyto trendy, tedy touhu vylepšovat a zefektivňovat své domácnosti. V březnu zveřejnil institut pro průzkum trhu Gfk zajímavá čísla pro rok 2020: trh inteligentních produktů vzrostl o 24 % na 20 miliard EUR v sedmi evropských zemích

(Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Španělsko, Nizozemsko a Belgie). V zemích střední a východní Evropy byl růst ještě markantnější. Meziroční nárůst v prodeji zařízení pro inteligentní domácnost v letech 2019 a 2020 zde činil 53,5 %. A i v nadcházejících letech tento trend bude pokračovat. Do roku 2024 se očekává, že trh s chytrými zařízeními v Evropě dosáhne 201,1 milionů dodávek s průměrným růstem 14 % v období 2020-2024.

Koncept chytré domácnosti není žádná novinka. Sahá zpět do poloviny 20. století, kdy byly vynalezeny dálkové ovladače. To položilo základ automatizované domácnosti a vedlo ke vzniku prvních domácích spotřebičů a programovatelného termostatu. Ačkoli toto zařízení nebylo „chytré“, bylo již schopné regulovat spotřebu energie v domácnosti a zajistit konstantní teplotu.

Od té doby se domácí inovace vyvinuly a diverzifikovaly tak, aby splňovaly další potřeby, jako je bezpečnost, energetická účinnost a pohodlí. Zařízení pro chytrou domácnost se stále posouvají kupředu a k jejich masivnějšímu rozšíření přispívá několik faktorů. Velký počet domácností splňuje základní předpoklad pro fungování chytrých produktů díky široké dostupnosti vysokorychlostního internetu. Důležitou roli navíc sehrálo běžné užívání smartphonů. Nyní jsme zvyklí pracovat s rozličnými aplikacemi a smartphone se stal univerzálním dálkovým ovládáním.

A jak jsme na tom v ČR?

Z již zmiňovaného výzkumu vyplynulo, že 40 % respondentů vlastní produkt pro inteligentní domácnost. Zájem o chytrou domácnost se nijak neliší napříč pohlavími. 50 % uživatelů produktů pro chytrou domácnost jsou ženy a 50 % muži.

Nejčastěji uživatelé vlastní inteligentní osvětlení (39,5 %), následují produkty pro inteligentní vytápění (38,1 %). Jako nejčastější důvod nákupu respondenti uváděli pohodlí (78,6 %), poté udržitelnost (29,5 %) a zvýšení bezpečnosti (25,2 %). Co se týče plánů pro letošní rok, polovina respondentů uvedla, že si chce některý z chytrých produktů pořídit. Nejčastěji lidé uváděli inteligentní domácí spotřebič (20 %), poté inteligentní osvětlení (14,7 %) a produkt pro inteligentní zabezpečení (12 %).

TZ

Obrázek: IDC

@RadekVyskovsky

The post Průzkum: Trh s chytrou domácností v Evropě poroste first appeared on IOT NETWORK NEWS.

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy