Přeskočit na obsah

První krajská nemocnice na Vysočině začne s robotickými operacemi

Nemocnice Jihlava je první krajem zřizovanou nemocnicí na Vysočině, která bude dělat robotické operace. Jsou to výkony preciznější, než jaké umožňuje laparoskopie, pacient je při nich vystaven menšímu riziku komplikací. Robotický operační systém Da Vinci za téměř 65 milionů korun má nemocnice od konce minulého roku, první operace je naplánovaná na leden. O systému informovali ředitel nemocnice Lukáš Velev a primář urologického oddělení Jaroslav Ženíšek.

„Robotika má přesnější, preciznější pohyby, má větší rozsah pohybu na rozdíl od laparoskopie, proto umožňuje přesnější operování po určitém zacvičení v urologii v kratších časech než samotná laparoskopie, a tak na rozdíl od otevřených a laparoskopických operací snižuje možnost vysokých krevních ztrát s nutností hradit krevními převody, snižuje nutnost rehospitalizací, to už je dokázáno,“ řekl Ženíšek.

První robotickou operaci na světě podle něho udělali lékaři v roce 2000, v České republice prvního pacienta pomoci robotického systému operovali v roce 2005.

Trénování a školení lékařů pro robotické operace trvá podle Ženíška dva až tři měsíce. Následně musejí absolvovat certifikační kurz v zahraničí. Trénují na simulátorech, později své dovednosti prokážou při operaci zvířete. „Učíte se komunikovat s prvním asistentem při výměně nástrojů, při celém průběhu operace. Teprve potom je možné přistoupit k operaci na pacientovi,“ řekl Ženíšek. První výkony jsou navíc prováděny pod dohledem zkušených operatérů.

První robotické operace v Jihlavě budou urologické. „Už jsme po certifikaci. Máme na našem oddělení dva týmy, jeden je certifikovaný, druhý bude certifikovat za 14 dní v Berlíně,“ řekl Ženíšek. Předpokládá, že letos bude robotických operací okolo 70. Roboticky chce operovat především nádory prostat a ledvin, pak také rekonstrukce močovodů nebo vývodných močových cest. Robotické operace jsou určené pro pacienty starší tří let. Aby se mohla jihlavská nemocnice starat o dětské pacienty, kteří potřebují operovat, bude muset mít dětského urologa. „Je nutné specialistu tohoto druhu vychovat, ta výchova je dlouhodobá, je zpravidla ve spolupráci s motolskou nemocnicí. Mým cílem je takového člověka vychovat a zajistit i možnost takové operativy,“ řekl Ženíšek.

Po urologickém oddělení začne robotický systém pro operace využívat také gynekologické a chirurgické oddělení.

Robotický systém je tvořený konzolí, za kterou usedá operatér – konzolový chirurg. Na dálku ovládá operační nástroje, nad pacientem jsou umístěná ramena robota. Nástroje a kamera se do těla pacienta zavedou pomocí vstupů o velikosti do dvou centimetrů, je jich pět. „Pátý port slouží pro prvního asistenta, který podává nástroje, jako je odsávačka, případně jehly se šitím. A po operaci je nádor nebo celý orgán z takového drobného rozšíření pod pupkem odstraněn z těla pacienta podobně jako při laparoskopii,“ řekl Ženíšek. Součástí systému je také endoskopická věž s počítačovým systémem, koagulační jednotkou, videoprocesorem a nahrávacím zařízením.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: Zdraví-lidé.cz

Generated by Feedzy