Přeskočit na obsah

První souprava MADR dorazila do České republiky

V pátek 25. února ve večerních hodinách přistálo na pražském letišti Václava Havla letadlo s dodávkou první soupravy mobilního 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR, zkráceně nazývaného MADR. Soupravy MADR zajistí naší armádě přehled o vzdušné situaci v malých výškách od 100 do 3000 metrů.

Smlouva na nákup osmi souprav MADR byla uzavřena mezi Českou republikou – Ministerstvem obrany a Státem Izrael dne 5. prosince 2019. Sedm souprav MADR bude dodáno v průběhu letošního roku. Poslední souprava bude předána v dubnu 2023.

„Radiolokátory MADR 3D nahradí zastaralou sovětskou radiolokační techniku a zbaví nás závislosti na zbrojním průmyslu Ruské federace,“ zhodnotil náměstek ministryně obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka.

Nové radary MADR 3D jsou určeny k vytváření nepřetržitého radiolokačního pokrytí v rámci integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missille Defense System). V rámci národního posilového systému protivzdušné obrany ČR (NaPoSy PVO ČR) bude MADR kontrolovat vzdušný prostor na malých a středních výškách k obraně klíčových objektů státu.

Zásadním úkolem je pak naplnění schopnosti radiolokačního pokrytí i mimo naše území v souladu s Capability Targets, tzn. nasazení mobilního radiolokátoru v rámci kolektivní obrany spojenců NATO pro případ aktivace článku 5 Severoatlantické smlouvy.

Zdroj: MOČR

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy