Přeskočit na obsah

Qualcomm spolupracuje s Iridium na vývoji satelitní konektivity

Qualcomm oznámil Qualcomm Satellite, který přinese satelitní konektivitu řadě zařízení v rámci partnerství se satelitní komunikační společností Iridium na spuštění Snapdragon Satellite. Prodejce čipů oznámil novou službu během letošního veletrhu CES v Las Vegas.

Tato služba umožní uživatelům používat mobilní zasílání zpráv z celého světa se zařízeními založenými na čipové sadě Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, která jako první k této službě přistupuje.

Uživatelé budou mít přístup k nouzovým zprávám na Snapdragon Satellite později v tomto roce, zatímco služba uživatelům umožní připojit se k procházejícím satelitům v oblastech, kde není mobilní pokrytí.

I když bylo oznámeno, že prémiové smartphony Android nové generace dostanou Snapdragon Satellite, toto připojení bude rozšířeno i na další zařízení, jako jsou notebooky, tablety, vozidla a internet věcí.

Qualcomm potvrdil, že plánuje podporu Snapdragon Satellite s 5G neterrestriálními sítěmi (NTN), jakmile budou dostupné satelitní infrastruktury a konstelace NTN.

„Snapdragon Satellite ukazuje naši historii vedoucího postavení v poskytování globální satelitní komunikace a naši schopnost přinášet špičkové inovace do mobilních zařízení ve velkém měřítku,“ řekl Durga Malladi, senior viceprezident a generální manažer pro mobilní modemy a infrastrukturu ve společnosti Qualcomm Technologies.

„Tento nový přírůstek do naší platformy Snapdragon, který zahájí výrobu prémiových smartphonů koncem tohoto roku, nás silně staví k tomu, abychom umožnili satelitní komunikaci a nabídky služeb napříč různými kategoriemi zařízení.“

Závod o vesmírné mobilní připojení

Stalo se tak několik měsíců poté, co americký gigant Apple spustil svou vlastní satelitní službu, když prodejce v září představil svá satelitní SOS upozornění.

Mezitím britský prodejce odolných mobilních telefonů Bullitt Group během CES 2023 také odhalil službu obousměrného satelitního zasílání zpráv – Bullitt Satellite Connect – s komerčně dostupnou službou během prvního čtvrtletí tohoto roku. Společnost implementuje službu pro řadu smartphonů Defy společnosti Motorola.

V posledních měsících se prodejci a operátoři stále více zaměřují na konektivitu satelitního zasílání zpráv, přičemž T-Mobile se propojil se SpaceX, aby poskytoval mobilní signální konektivitu z vesmíru, sliboval rychlosti 2-4 Mbps prostřednictvím satelitů Starlink a eliminoval mrtvé zóny.

Belgická komunikační firma BICS také signalizovala své záměry rozšířit mobilní pokrytí do vzdálených oblastí prostřednictvím satelitu poté, co uzavřela dohodu s telekomunikační společností Lynk pro přímé satelitní spojení. V loňském roce Lynk vyslal do vesmíru svůj satelit Lynk Tower 1, svou první kosmickou loď, na kterou se vztahuje licence FCC k provozování satelitní přímé telefonní služby. Lynk Towers 2 a 3 byly vypuštěny na oběžnou dráhu tento měsíc.

Mezitím AST SpaceMobile také vyvíjí svou vlastní konstelaci satelitů pro přímou komunikaci s mobilními zařízeními a má dohody s Vodafone a AT&T, zatímco čínský prodejce Huawei již také prokázal své schopnosti v tomto segmentu.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy