Přeskočit na obsah

Recenze Forza Horizon 5

Série Forza se s Xboxem a nyní také s počítači táhne již řadu let a byla vždy jednou z vlajkových lodí Microsoftu. Musím se přiznat, že tato závodní pochutina se mi nikdy dříve nedostala do rukou, protože jsem vždy patřil spíše k hráčům spojeným s konzolí od Sony. Nikdy jsem ale na konkurenční značky nezanevřela Forza Horizon je jedna z těch her, které ukazují o kolik zábavy bych přišel, kdybych je odmítal hrát jenom kvůli jakési snaze o fanouškovskou věrnost.

VIVA LA MECHICHO!

Forza Horizon 5 se odehrává v Mexiku, které je svým rozmanitým prostředím naprosto perfektní pro dlouhé kochání se nádhernými výhledy, projíždění džunglemi, pouští či řádění na dlouhatánských silnicích. Svého potenciálu, co se týče zasazení hra využívá na absolutní maximum a prožene vás pes různá pamětihodná místa, letiště a další nádherné scenérie, zatímco se v dálce tyčí hory a vy tak máte co dělat, abyste nedopadli jako pan doktor ve Vesničko má středisková a nesjeli jste při kochání se do pangetu.

Celé „příběhové“ zasazení hry se týká toho, že právě v Mexiku se koná velký festival Horizon, v jehož čele stojí automobilová zábava a kolem něj se točí většina úkolů a dalších činností, které ve hře budete dělat. Jak už to tak u podobných záležitostí bývá, i zde hra sází na to, že se kolem vás motají hustí týpci a cool holčiny, které se snaží tvářit co nejvíc odvázaně, ale ve finále je z nich dost cítit, že jde spíše jenom o pózu a snahu přiblížit se skutečným lidem, jejichž styl chování ale zjevně nedokáže nikdo moc napodobit. Celkově to hře ale naštěstí příliš neškodí, nejde o tak křečovité podání jako třeba u Need for Speed nebo titulů s freestylovými sportovci a když se na to nesoustředíte, vlastně vás to ani moc neobtěžuje.

Mapa je opravdu rozlehlá a dá se po ní jezdit hodiny. Hledat různá zákoutí a objevovat rozmanité eventy vám na chvilku rozhodně vydrží a je to i skvělá zábava. Veškeré ježdění vás totiž odměňuje za aktivitu zkušenostními body, díky kterým následně můžete vylepšovat svoje možnosti s jednotlivými auty, a navíc při levelování odemknete také „točku“ na automatu, který vás odmění herní měnou, nebo třeba i nějakým tím našlapaným vozem.

Poježděníčko, jak za starých časů

Po spuštění hry jsem okamžitě začal přemýšlet, jak je zatraceně možné, že jsem tak dlouhou dobu Forzu Horizon jakožto závodní sérii ignoroval a pohyboval se na bezpečném písečku sobě známých her. Pocit z řízení je tak příjemně arkádový, jak ho dnes už lze pamatovat jenom ze starších herních kousků, které vévodily našemu dětství a mělo to očividně svůj důvod. Takové řízení je totiž prostě příjemné, zábavné a snadno uchopitelné pro každého hráče bez ohledu na to, jestli jste zkušenými veterány, nebo absolutními nováčky.

Svým preferencím můžete přizpůsobit také obtížnost a různé asistence. Pro nováčky jde tak o absolutně ideální model. Problém ovšem podle mě tkví v tom, že pro zkušené hra už příliš velkou výzvu nenabízí. I jako ne tak zkušený závodník jsem byl schopný soupeřit s umělou inteligencí za nejtěžších podmínek a zkušení hráči tak nejspíše ve hře proti AI nenajdou příliš velkou konkurenci. To je celkem škoda, protože právě oni by si měli kampaň užít nejvíce s dobrým pocitem z toho, jak skvěle závody zvládají. Místo toho budou muset zábavu hledat především v multiplayeru.

Ačkoliv se hra drží arkádového stylu řízení, rozhodně to neznamená, že by měla naprosto nereálnou fyziku. Auta samozřejmě spolehlivě reagují na změny povrchu, závisejí na tom, jaký mají náhon a celkově se jejich jízdní vlastnosti odvíjejí od reality. Jen jsou trochu lépe zvladatelná, než kdyby šlo o přímou simulaci.

Nejvíce shovívavá je hra při bourání do různých věcí kolem cesty. Stromy, svodidla, značky, lampy… bourat můžete takřka do všeho a jenom zřídka se vám stane, že byste zůstali naražiní na místě a nemohli se hýbat. Devadesát procent předmětů v cestě prostě a jednoduše prorazíte a ženete se dál plnou rychlostí k cíli.

Co je pro mě u každé hry nesmírně důležité, je rozmanitost a možnost bavit se dlouhé hodiny v kuse nejen postupem kampaní, ale také objevováním, příjemným multiplayerem a dalšími prvky. Mohu říct, že Forza Horizon tuto kategorii do puntíku splňuje. Najdete zde několik druhů závodů, záživný multiplayer, ve kterém můžete se soupeři zápolit v různých režimech. Mě například nejvíce zaujal eliminační režim připomínající Battle Royale. Postupně vyzíváte jednotlivé jezdce na duel, když je potkáte na mapě. Hra vám označí náhodné místo a vy na něj musíte co nejdříve dojet. Následně za výhru dostanete možnost vzít si soupeřovo auto, nebo vůz, který je o úroveň výše než váš současný a takhle pokračujete až k závěrečnému zúčtování, během nějž už všichni míří na stejné místo a kdo dorazí první, získá velkou výhru. Celkově mohu říct, že co se týče bohatosti obsahu a různých typů závodů, dlouho jsem nehrál závodní hru, která by toho nabízela tolik, jako Forza a cítím, že se k ní budu ještě dlouho vracet. Co mě ale dokázalo při podobné zábavě rozhodit byly bugy, které často způsobily, že jsem nemohl hru dokončit. Dojel jsem na určené místo a hra to prostě nezaregistrovala.

Špičkový vizuál

Forza Horizon 5 je nádherná. Víc k tomu prostě nejde říct. Tato hra prezentuje přesně to, co čekáme od nové generace konzolí a high end počítačů. Nabízí nádherně zpracovaná auta a spektakulární scenérie. Jediné, v čem hra z tohoto hlediska zaostává a je to u závodů celkem běžná věc, je vzhled samotných postav. Ty působí jenom jako levné postavičky narychlo dosazené do o dvě generace modernější hry. Co zde ale o to více zamrzí je fakt, že hra má trošku problémy s vykreslováním textur a občas se tak ženete světem, kterému postupně doskakují objekty, nebo je celý jednobarevně hnědý. To trošku sráží dojem.

Trošku slabší je zvukový podkres, který by mohl určitě jít ještě o kousek výše. Rozhodně není špatný, ale, že byste měli pocit nádherně realistického burácení motoru, které u každého vozu umožní bezpečně rozpoznat o jaký model jde? To vážně ne. Hru doprovází také příjemný soundtrack, který nabízí několik písní perfektně pasujících k závodnímu šílenství, ale celkově by soudtrack rozhodně zasloužil větší rozmanitost.

Verdikt

Forza Horizon 5 mě okouzlila, získala si moji pozornost a dala mi zase důvod, proč si platit Xbox Game Pass. Tato závodní hra ve mě vzbudila nostalgii po příjemných a dobře ovladatelných arkádových závodech, které mi v posledních letech hrozně chyběly. Třešničkou na dortu je především bohatost obsahu, která se řadí k absolutní špičce nejen závodních her. Bravo.

Plusy

Nádherný vizuál
Rozmanité činnosti
Příjemná ovladatelnost
Multiplayerové režimy

Mínusy

Občasné bugy
Neustálé odměňování za hraní
Malá výzva pro zkušené

Hodnocení 9/10

Martin Havel

Obrázek: wall.alphacoders.com

Zdroj: Gamers Generation

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy