Přeskočit na obsah

Robotičtí kurýři budou operovat ve Starém Městě Tallinnu

Město Tallinn podepsalo dohodu s robotickou kurýrní společností Cleveron Mobility o poskytování bezpilotních služeb doručování balíků na Starém Městě.

Rozvoj uhlíkově neutrální mobility v městských prostorech je jedním z cílů estonského hlavního města jako Evropského zeleného hlavního města 2023.

Autonomní vozidla

Cleveron Mobility vyvíjí multifunkční bezpilotní vozidla s názvem Clevon 1, jejichž cílem je učinit doručování zboží šetrnější k životnímu prostředí a zákazníkům a také je rychlejší a levnější. Robotický kurýr tvrdí, že poskytuje službu doručování balíků bez hluku a zároveň zajišťuje bezpečnost chodců.

Místostarosta Tanel Kiik uvedl, že město uzavírá smlouvu o spolupráci na dva měsíce, během kterých bude probíhat pilotní projekt, který má získat zkušenosti a ověřit, zda se použití robotických kurýrů ve Starém Městě ospravedlní.

„Staré Město Tallinnu je památkou UNESCO, ale také aktivním obchodním místem a atraktivní turistickou destinací,“ řekl Kiik. „Staré Město je také místem, kde žijí lidé. Je proto smysluplné využívat inovativní řešení mobility pro služby institucím, podnikům a obyvatelům.”

Dodal: „Robotický kurýr je plně elektrický, bezhlučný a bezemisní dopravní prostředek, díky čemuž představuje bezpečnější a ekologičtější způsob doručování zboží v úzkých uličkách Starého Města ve srovnání s běžnými motorovými vozidly.”

Podle dohody o spolupráci město Clevonu umožní používat robotické kurýry k doručování zboží institucím a podnikům na pěší zóně Starého Města Tallinnu. Vzhledem k tomu, že robotičtí kurýři jsou dálkově ovládaná vozidla a zatím není dostatek údajů o jejich využití v hustém provozu, budou moci robotičtí kurýři Clevonu operovat mimo provozní dobu Starého Města mezi 6:00 a 10:00. Clevon se zavazuje dodržovat požadavky dopravního zákona a využívat maximálně jednoho robotického kurýra najednou.

Rozměry Clevonu 1 jsou 1,15 m (šířka), 1,55 m (výška) a 2,5 m (délka) a váží 500 kg. Pro zajištění bezpečnosti ostatních účastníků silničního provozu včetně chodců je stroj vybaven šesti kamerami, které poskytují 360stupňový pohled na vozidlo.

„Pokud chceme zlepšit kvalitu života v centru Tallinnu, jsou plně elektrická vozidla, jako je Clevon 1, jedním z možných řešení, jak snížit znečištění v této oblasti,“ řekl Arno Kütt, generální ředitel Clevonu, který potvrdil, že jedním z cílů pilotního projektu spolu s partnerskou DHL Express Estonia je také demonstrovat nezbytnost a výhody nového kurýrního řešení pro oblast Starého Města.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy