Přeskočit na obsah

Rozpočtový výbor odmítl návrh ponechat evidenci tržeb jako dobrovolnou

Sněmovní rozpočtový výbor dnes nepodpořil návrh bývalé ministryně financí, aby elektronická evidence tržeb (EET) fungovala alespoň jako dobrovolná. Výbor nepodpořil ani návrh hnutí ANO zamítnout vládní předlohu, která ke konci roku ruší EET zcela bez náhrady. K oběma návrhům zaujal nesouhlasný postoj. O zrušení EET ke konci roku by mohla Sněmovna rozhodovat příští týden. Evidence je v současné době pozastavena a stala se fakticky dobrovolnou.

Schillerová mimo jiné zopakovala, že podnikatelé volají po zachování dobrovolné EET. Uvedla, že evidence doplatila na to, že si ji hlavně ODS vybrala jako terč pro útoky. „Boříte, připravujete se o příjmy a v boji s daňovými úniky nepřinášíte vůbec nic,“ řekla. „Zeptejte se restaurací, zda chtějí mít EET, nebo větší počet kontrol ze strany finančních úřadů,“ řekl poslanec ANO Patrik Nacher.

Předseda výboru Josef Bernard (STAN) Schillerové odpověděl, že zatímco ona vnímá situaci z pozice státu, on se na ni dívá z hlediska podnikatelů. „Podnikatelské prostředí je u nás opravdu nevlídné,“ poznamenal. Řekl také, že už tři měsíce chodí bez jediné koruny v peněžence a všude platí kartou a nestalo se mu, že by nemohl zaplatit. „Hotovostní svět končí,“ dodal. Uvedl, že v době, kdy se začínalo hovořit o EET, představoval objem bezhotovostních tržeb 20 procent, zatímco nyní je to 70 procent.

Ohledně možného zachování dobrovolné evidence tržeb prohlásil už v červnu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), že stát nemá nic, co by za získaná data podnikatelům nabídl. Neexistuje podle něj žádná výhoda, kterou by mohl stát nabídnout těm podnikatelům, kteří by EET dál dobrovolně využívali.

Projekt EET byl jedním z ústředních témat předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, který jej prosadil ještě jako ministr financí v tehdejší vládě Bohuslava Sobotky. Zatímco nynější vláda míní, že EET představuje zátěž pro podnikatele, hnutí ANO naproti tomu tvrdí, že narovnala podnikatelské prostředí a vynesla státnímu rozpočtu víc peněz. Strany nynější vládní koalice, když byly před volbami v opozici, přínosy evidence zpochybňovaly.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna loni 1. května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300.000 podnikatelů. Zákon počítal ale s některými výjimkami. Neměla se vztahovat například na předvánoční prodej sladkovodních ryb.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS