Přeskočit na obsah

Rusko pokutuje WhatsApp a majitele aplikací Snapchat a Tinder kvůli ukládání dat

Ruský soud vyměřil pokutu provozovateli aplikace WhatsApp a také majitelům aplikací Snapchat a Tinder. Sankce je za odmítnutí nařízení, podle kterého musejí tyto firmy uchovávat v Rusku data o místních uživatelích. Moskva se dostala do střetu s velkými technologickými společnostmi kvůli obsahu, cenzuře, datům a místnímu zastoupení. Spory se vyostřily po invazi ruských vojsk na Ukrajinu koncem února a Rusko již rozhodlo o řadě pokut pro tyto firmy.

Provozovatel aplikace WhatsApp, kterou vlastní americká společnost Meta Platforms, má zaplatit 18 milionů rublů (7,2 milionu Kč). Firma Snap, majitel Snapchatu, pak jeden milion rublů, a společnost Match Group, která je vlastníkem aplikace Tinder, dva miliony rublů. Provozovatel aplikace WhatsApp už byl za stejný přestupek pokutován loni v srpnu.

Rusko krátce po zahájení konfliktu na Ukrajině omezilo přístup k sítím Facebook a Instagram, které patří firmě Meta, a také k sociální síti Twitter. Kritici se domnívají, že Rusko se tak snaží mít větší kontrolu nad informačními toky. Meta zároveň byla v Rusku shledána vinnou z extremistické činnosti, odvolání proti tomuto označení bylo v červnu zamítnuto. Podle rozhodnutí soudu musejí organizace a jednotlivci, pokud odkazují ve veřejné sféře na firmu Meta, uvádět informaci, že činnost firmy je na území Ruska zakázána. Moskva ale povolila, aby aplikace WhatsApp zůstala dostupná.

Rusko už několik let blokuje síť LinkedIn společnosti Microsoft. Soud rozhodl, že porušuje pravidlo o ukládání dat z roku 2015.

Ve středu ruský antimonopolní úřad uložil pokutu dvě miliardy rublů společnosti Google ze skupiny Alphabet za zneužití dominantního postavení na trhu s videohostingovými službami. Je to další z řady pokut uvalených na Google za poslední měsíce. Minulý týden dostal Google pokutu 21,1 miliardy rublů, protože opakovaně odmítl odstranit obsah, který Rusko považuje za nezákonný. Google přestal začátkem března v Rusku prodávat internetovou reklamu, ale nechal tam k dispozici některé bezplatné služby. Jeho ruská dceřiná společnosti musela vyhlásit bankrot, protože jí úřady obstavily bankovní účet, což jí znemožnilo platit zaměstnancům a dodavatelům.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS