Přeskočit na obsah

Rusko rozbilo kybernetický gang REvil

Ruská tajná služba FSB oznámila, že na žádost USA rozbila kybernetický gang REvil, který se podílel na řadě útoků na velké americké společnosti. O vyjádření FSB dnes informovala agentura Interfax.

„Skupina i její infrastruktura byly zlikvidovány,“ citoval Interfax ze sdělení ruské tajné služby. Členové zločinecké skupiny byly zadrženi a obviněni z trestné činnosti, sdělila FSB. Doplnila, že o operaci informovala americké úřady.

Spojené státy v listopadu uvedly, že nabízejí odměnu až deset milionů dolarů (214 milionů Kč) za informace, které povedou k identifikaci nebo lokalizaci osob, které zastávají v gangu klíčové pozice. Zdroj obeznámený se situací ale Interfaxu sdělil, že členové s ruským občanstvím do USA vydáni nebudou.

Skupina REvil, což je zkratka pro Ransomware Evil, se soustředila na vyděračské kybernetické útoky. Ty se provádějí například instalací takzvaného ransomwaru na napadené počítače, který zašifruje všechna data na disku. Hackeři pak za poplatek nabízejí poskytnutí klíče k rozšifrování dat. REvil však také například kradl firmám citlivá data a hrozil, že je zveřejní na svých stránkách, pokud nedostane zaplaceno.

REvil se přihlásil k útoku z července loňského roku na nástroj od amerického softwarového dodavatele Kaseya, který slouží IT odborníkům ke správě serverů, desktopů, síťových zařízení nebo tiskáren. Zasaženy byly stovky firem i veřejných organizací v desítce zemí. Hackeři požadovali 70 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy Kč). Na konci května 2021 napadl gang největšího světového výrobce masa JBS a narušil provoz jeho závodů.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy