Search
Close this search box.

Samosprávy měly za tři čtvrtletí přebytek 77,3 mld. Kč, nejvíc od roku 2013

Hospodaření obcí, krajů a dobrovolných svazků obcí za tři čtvrtletí skončilo s přebytkem 77,3 miliardy korun. Meziročně se přebytek samospráv zvýšil o 28,1 procenta a výsledek hospodaření byl nejlepší od roku 2013. Obce hospodařily s přebytkem 55,2 miliardy korun, kraje dosáhly přebytku 21,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.

„Ačkoliv tuzemská ekonomika čelí i v třetím kvartálu hospodářskému propadu, tak se to na výsledcích hospodaření územních samosprávných celků prozatím nepromítá,” uvedlo ministerstvo financí. „Důvodem je předně posílené inkaso daňových příjmů a vyšší objem přijatých transferů, které zásadně ovlivňují příjmovou stránku územních rozpočtů,” doplnilo.

Celkové příjmy územních rozpočtů byly ke konci září 644,9 miliardy korun, meziročně vzrostly o 14,5 procenta. Daňové příjmy za tři čtvrtletí vzrostly o 15,9 procenta na 333,8 miliardy korun. Objem transferů pro územní rozpočty dosáhl 256 miliard korun, o 14 procent víc než loni ve stejném období.

Výdaje územních rozpočtů dosáhly 567,6 miliardy korun, proti prvním třem čtvrtletím loňského roku to je nárůst 12,9 procenta. Běžné výdaje byly 463,1 miliardy korun a kapitálové výdaje, tedy investice, 104,5 miliardy korun. Výdaje územních rozpočtů na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny byly v letošním roce 5,8 miliardy korun. Od začátku ruské agrese na Ukrajinu loni v únoru náklady samospráv na pomoc Ukrajincům dosáhly 11 miliard korun, téměř všechny výdaje podle ministerstva financí kompenzuje stát ze státního rozpočtu.

Ministerstvo také uvítalo růst investičních výdajů krajů a obcí i snižování jejich dluhů. Zároveň konstatovalo, že samosprávy pokračují i v hromadění peněžních prostředků na běžných účtech. Varovalo přitom, že kvůli vysoké inflaci tyto uložené peníze ztrácejí hodnotu.

Loni územní rozpočty skončily v přebytku 32,8 miliardy korun. I přes meziroční pokles o 8,3 miliardy to byl třetí nejlepší výsledek hospodaření obcí a krajů od vzniku Česka. Přebytkové hospodaření územních rozpočtů očekává ministerstvo financí i letos.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS