Přeskočit na obsah

Samsung chce v Koreji mohutně investovat do výrobní základny na mikročipy

Jihokorejská společnost Samsung Electronics plánuje v příštích 20 letech investovat 300 bilionů wonů (5,1 bilionu Kč) do výroby mikročipů, o které vláda v Soulu mluví jako o největší základně na výrobu čipů na světě. Investice je v souladu s úsilím vlády posílit národní čipový průmysl a je součástí investičního plánu soukromého sektoru, který představila vláda, uvedla agentura Reuters.

Jihokorejská vláda se tak připojuje k dalším zemím, které se snaží vyhrát závod o technologickou nadvládu, včetně USA a Číny, a zavádějí různá opatření s cílem podpořit domácí výrobu čipů. Cílem strategie Soulu je rozšířit daňové úlevy a podporu na zvýšení konkurenceschopnosti v odvětví špičkových technologií, včetně těch, které se zaměřují na čipy, obrazovky a baterie.

Samsung v novém komplexu na výrobu čipů na předměstí Soulu počítá s pěti výrobními závody. Chce tam zároveň přilákat až 150 výrobců materiálů, dílů a zařízení k výrobě čipů spolu s organizacemi, které se zabývají výzkumem a vývojem. Kromě toho Samsung, jeho divize Samsung Display a dceřiné společnosti Samsung SDI a Samsung Electro-Mechanics oznámily, že v příštích deseti letech plánují investovat do vývoje balení čipů a technologií pro obrazovky a baterie 60,1 bilionu wonů.

Jihokorejská vláda ve své strategii počítá s celkovými investice soukromého sektoru 550 bilionů wonů, což zahrnuje také ohlášenou investici Samsungu. Kromě investic soukromého sektoru hodlá v příštích pěti letech vyčlenit nejméně 25 bilionů wonů na výzkum a vývoj strategických technologií, jako je umělá inteligence. V letošním roce pak poskytne dalších zhruba 360 miliard wonů na vývoj obalů pro čipy a zhruba 100 miliard wonů na elektrickou a vodní infrastrukturu pro průmyslové komplexy.

Cílem vlády je vytvořit centra, v nichž budou sídlit obrovské závody na výrobu čipů, designéři a dodavatelé materiálů, aby se posílil vlastní dodavatelský řetězec. Země je stále do značné míry závislá na zahraničních firmách v dodávkách materiálů, dílů a zařízení potřebných pro výrobu čipů a dalších výrobků.

Jižní Korea je domovem dvou největších světových výrobců paměťových čipů, firem Samsung Electronics a SK Hynix. Země se snaží zlepšit stabilitu dodavatelského řetězce a stát se významným hráčem na trhu nepaměťových čipů, kterému v současnosti dominují firmy jako Taiwan Semiconductor Manufacturing a Intel.

TZ

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy