Přeskočit na obsah

Saúdskoarabské datové centrum Google Cloud bude v Dammamu

První cloudová oblast Google v Saúdské Arábii bude postavena v Dammamu, oznámila společnost.

Datové centrum bude provozováno ve spolupráci se státním Saudi Aramco, největším světovým producentem ropy. Spolu s novým zařízením Google plánuje otevřít kancelář na podporu zařízení v Rijádu.

Dammam se nachází ve východní provincii a je šestým největším městem v Saúdské Arábii.

V blogovém příspěvku oznamujícím umístění Google Cloud GM a viceprezident produktu pro IaaS Sachin Gupta uvedl, že společnost „provozuje nejčistší cloud v oboru“.

Cloudové partnerství však bylo kritizováno za finanční podporu společnosti s právy na druhé největší prokázané zásoby ropy na světě.

V rozhovorech s DCD mluvčí Googlu toto tvrzení odmítli a uvedli, že Google spolupracuje s technologickou divizí Aramco, nikoli s ropou a plynem. Když redaktoři poukázali na to, že neexistuje žádná webová stránka nebo veřejná přítomnost technologické části, která nesouvisí s ropou, Google neodpověděl.

Společnost uvedla, že partnerství nebude přímo zahrnovat pracovní zátěž, která usnadní těžbu ropy, i když nepřímé hostování nebylo jasné. Partnerství také vytvoří přímé finanční výhody pro ropnou společnost.

Oblast cloudu také kritizovaly skupiny pro lidská práva, 39 takových organizací vyzvalo společnost, aby projekt zrušila kvůli dobře zdokumentovanému záznamu o nezákonném sledování vlastních občanů a mučení disidentů v Saúdské Arábii.

Pokud Google projekt nezruší, měl by provést veřejné posouzení lidských práv a ukázat, jaké kroky podnikne, aby zabránil zneužívání své platformy, uvedly skupiny pro lidská práva.

“Jsme odhodláni prosazovat lidská práva v každé zemi, kde působíme,” uvedl Gupta z Googlu ve svém příspěvku. “To zahrnuje respektování Všeobecné deklarace lidských práv, stejně jako standardů stanovených v hlavních zásadách OSN pro podnikání a lidská práva a v zásadách iniciativy globální sítě.”

Dodal: “Kdykoli rozšíříme operace v nové zemi, provádíme důkladnou náležitou péči v oblasti lidských práv. To často zahrnuje externí hodnocení lidských práv, která identifikují rizika, která pečlivě posuzujeme a rozhodujeme se, jak je řešit.”

DCD se zeptala společnosti Google, zda provedla hodnocení pro svůj region Saúdské Arábie. Google potvrdil, že provedl posouzení pro region. Hodnocení však nezveřejní.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS