Přeskočit na obsah

Senát neschválil transpoziční novelu ZEK

Senát Parlamentu České republiky neschválil transpoziční novelu zákona o elektronických komunikacích. Novela tak bude vrácena s pozměňovacími návrhy Poslanecké sněmovně. V Poslanecké sněmovně byla přitom novela přijata velmi výraznou většinou 164 z 168 hlasů jakožto vyvážený a pro všechny přijatelný návrh.

Jedním z navrhovaných principů, který Senát nepodpořil, byla zásadní změna v marketingových hovorech. Zatímco doposud spotřebitel, který si vůbec nepřál být marketingovými hovory obtěžován, musel aktivně vyjádřit svůj nesouhlas v tzv. účastnickém seznamu, nový princip měl být zcela opačný: Automaticky mělo být předpokládáno, že nevyžádané marketingové hovory nelze realizovat, protože si je spotřebitel nepřeje. Pokud by si spotřebitel přál být těmito druhy hovorů kontaktován, měl naopak vyjádřit aktivní souhlas v účastnickém seznamu. Snáze by se tedy prokazovalo porušení zákona, např. při prokazatelné realizaci hovoru na číslo, u kterého takový souhlas chybí.

Novela zákona měla přinést další pozitivní změny, např. rychlejší a jednodušší možnost změny poskytovatele internetu, stanovení podmínek pro snazší budování sítí elektronických komunikací nebo technologický rozvoj.

„Neschválení transpoziční novely zákona o elektronických komunikacích nás mrzí. Tato novela zcela v souladu s politikou EU mimo jiné významně zlepšovala ochranu soukromí spotřebitele a i jinak pozitivně upravovala podmínky pro trh elektronických komunikací, který je velmi dynamický a stávající právní úprava je v mnoha oblastech již zastaralá. Věříme, že Poslanecká sněmovna svůj původní postoj i v krátkém zbývajícím čase do voleb potvrdí,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS