Přeskočit na obsah

Senát schválil zákon proti šíření teroristického obsahu na internetu

Policisté patrně budou moci přikázat českým i evropským pronajímatelům serverů pro webové stránky znepřístupnění případného teroristického obsahu. Půjde například o záběry teroristického útoku nebo záznamy poprav. Předpokládá to vládní návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line, který schválil Senát hlasy 55 z 61 přítomných členů. Proti nebyl nikdo. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Návrh zákona navazuje na nařízení Evropské unie o potírání šíření teroristického obsahu on-line. “Z hlediska České republiky není vnitrostátní šíření teroristického obsahu v digitálním prostředí zásadním bezpečnostním problémem,” stojí v důvodové zprávě. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se v českém on-line prostředí vyskytuje teroristický obsah velmi vzácně, v jiných evropských zemích je ale realita zcela odlišná.

Nařízení podle ministerstva vnitra představuje spíše nástroj pro případné zhoršení situace nebo pokud by byli čeští poskytovatelé zneužiti pro šíření obsahu, který byl odstraněn v jiných státech EU. Zákon se týká výhradně veřejně šířeného obsahu, nikoli soukromé komunikace. Zda je obsah teroristický podle zákona, bude podle předlohy vyhodnocovat policie.

Rakušan zdůraznil, že zákon nepovede k vypínání webů nebo k jejich preventivnímu blokování. Ladislav Faktor z klubu ODS a TOP 09 ale soudí, že pro malé poskytovatele bude složité dodržet hodinovou, nebo i dvanáctihodinovou lhůtu pro odstranění teroristického obsahu.

Zahraniční příkazy bude podle návrhu zákona přezkoumávat ministerstvo vnitra. Správní dohled nad preventivními opatřeními zavedenými poskytovateli hostingových služeb bude vykonávat telekomunikační úřad, který také bude projednávat přestupky proti zákonu. Přestupku se poskytovatel dopustí například v případě, že neodstraní teroristický obsah, neznemožní k němu přístup nebo neuplatní zvláštní opatření potom, co je teroristickému obsahu vystaven.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS