Přeskočit na obsah

Servery polského Senátu a slovenské Národní rady napadli hackeři

Servery polského Senátu a slovenské Národní rady napadli hackeři. Informovali o tom představitelé obou zákonodárných sborů. Zda spolu incidenty nějak souvisí a kdo za nimi stojí, není jasné. V Česku podle zjištění ani jedna komora parlamentu žádné problémy nezaznamenala.

Ve slovenském parlamentu museli kvůli kybernetickému útoku přerušit hlasování, uvedl jeho předseda Boris Kollár. Poslanci se k němu měli původně vrátit v 15:00. Později Kollár uvedl, že by se schůze mohla odložit až na 8. listopadu. Server aktuality.sk napsal, že technici vyzvali poslance, aby pro jistotu nezapínali služební počítače.

V Polsku útok na servery Senátu přišel poté, co jeho členové ve středu schválili usnesení, v němž označili režim v Rusku za teroristický. Vyzvali v něm mezinárodní společenství, aby podpořilo vznik zvláštního tribunálu, který by stíhal ruské vojenské a politické představitele za agresi vůči Ukrajině.

„Nevím, zda nynější útok je důsledkem včerejšího (středečního) usnesení, nebo jenom náhoda,“ řekl předseda Senátu Tomasz Grodzki. Schůze horní komory podle něho pokračuje podle plánu.

„Zatím jsme nezpozorovali žádné problémy,“ sdělil na dotaz tiskový odbor české Poslanecké sněmovny. Žádné hackerské útoky nezaznamenal ani český Senát, který se ale začátkem týdne potýkal s částečnými výpadky služeb v souvislosti s problémy u poskytovatele, společnosti T-Mobile. Příčinou těchto problémů mohl být podle pondělního vyjádření mluvčí společnosti Zuzany Netolické hackerský útok.

Různé veřejné instituce v západních zemích nebo organizace kritické vůči chování Moskvy jsou zejména od začátku ruské invaze na Ukrajinu terčem zesílených hackerských útoků.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS