Přeskočit na obsah

Skandál ohledně obtěžování a diskriminace v Activision Blizzard, společnost čelí žalobě

Activision Blizzard čelí jednomu z největších problémů ve svojí historii. Společnost se ocitla pod obrovským tlakem poté, co vyšly na povrch informace o podmínkách ve firmě. Negativní informace se týkaly především zacházení se ženami a menšinami. Jak se celá kauza postupně vyvíjela.

20. července došlo k podání žaloby na Activision Blizzard, která společnost označila za semeniště diskriminace žen a menšin. Především ženy se dle žaloby museli prakticky denně vypořádávat s nevyžádanými sexuálními poznámkami a návrhy ze strany kolegů. Dále zdůrazňovala, že docházelo i k osahávání během „cube crawls“ – party, během které se zaměstnanci opíjeli a obtěžovali své kolegyně. V žalobě se v souvislosti s obtěžováním mimo jiné zmiňuje i sebevražda jedné ze zaměstnankyň „během služební cesty s nadřízeným mužem, který s sebou vzal anální kolíky a lubrikanty,“ jak stojí v dokumentech. Sexuální obtěžování je však pouze jedna z částí problému. Tou další byl velmi výrazný rozdíl v platech mezi muži a ženami. Aby žena podle žaloby v Activision Blizzard dosáhla na stejné příležitosti jako její mužští kolegové, musí ve firmě pracovat mnohem déle a usilovněji.

Activision Blizzard na žalobu zareagoval s tím, že mnohá tvrzení jsou zkreslená a nepravdivá a snažil se tak celou záležitost bagatelizovat. „Byli jsme extrémně kooperativní během celého vyšetřování a poskytovali jsme i některá data navíc, DEFH (Oddělení férového zaměstnávání – pozn. redaktora) nám však nepředložili, jaká pochybení jsme učinili. Měli zákonnou povinnost adekvátně vše prošetřit a vést s námi diskusi, která by umožnila lépe porozumět a řešit daná obvinění a tvrzení,“ reagovala společnost. Jak se ovšem následně ukázalo, nebyla to správná cesta a svět si podobnou reakci nenechal líbit.

Média reagují na celou kauzu a některé přední světové stránky odmítají publikovat a propagovat produkty Activision Blizzard. „Přestáváme pokrývat informace týkající se her Activision a Blizzardu až do té doby, než dojde ke skutečné změně,“ popisoval důvod rozhodnutí Kirk McKeand z The Gamer. Později se přidala také další média.

Prezident Blizzard Entertainment J.Allen Brack označil žalobu za velmi závažnou. Celkově se k problematice vyjádřil velmi odlišně od původního vyjádření společnosti. „Nemohu komentovat detaily případu a jeho vyšetřování, co ale mohu říct je, že chování popsané v obviněních je naprosto neakceptovatelné,“ komentoval Brack situaci.

Zakladatel a bývalý prezident Blizzardu Mike Morhaime se vyjádřil k případu a omluvil se za to, že během svého osmadvacetiletého působení ve společnosti zklamal ženy. Dodal také, že se stydí za chování, které je popsané v dokumentech žaloby a omlouval se za svůj podíl na nerovné kultuře v Blizzardu.

Proti vedení společnosti vystupují zaměstnanci, kteří se chystají vydat na protest. K němu vydali zaměstnanci i oficiální stanovisko a své požadavky, po nichž volají svojí stávkou. Activision Blizzard se zde již snažil reagovat velmi opatrně a zaměstnancům, kteří se pro stávku rozhodli, nabídl den volna.

Následovala také řada omluv z řad bývalých zaměstnanců, či plánované změny ve hrách, které mohou být ve spojitosti s obviněními závadné. Padla například omluva za vtip na tiskové konferenci a vývojáři World of Warcraft slíbili, že ve hře udělají několik změn, které odstraní, nebo napraví problémy spojené s žalobou. Odstraněno mělo být například NPC pojmenované po kreativním řediteli Alexu Afrasiabim, který byl v žalobě zmiňován. Afrasiabi byl později propuštěn.

Podpory se dočkali zaměstnanci také ze strany konkurence. Bývalí i aktuální pracovníci Ubisoftu se v otevřeném dopisu vyjádřili na podporu zaměstnanců Activision Blizzard. Dopis zmiňoval solidaritu s kolegy v Activision a volal po změně napříč celým herním průmyslem, které je možné dosáhnout pouze širokou spoluprací společností.

Současná situace Activision Blizzardu je skutečně nezáviděníhodná a my ji budeme i nadále sledovat. Je totiž dost pravděpodobné, že ani jedna strana ještě stále v této záležitosti neřekla své poslední slovo.

Martin Havel

Obrázek: protocol.com

Zdroj: Gamers Generation

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy