Přeskočit na obsah

Skupina amerických škol žaluje Instagram, TikTok a další kvůli zdraví dětí

Skupina veřejných škol různých úrovní v americkém městě Seattle zažalovala technologické giganty provozující sociální sítě TikTok, Instagram, Facebook, YouTube a Snapchat. Platformy podle nich nesou zodpovědnost za krizi mentálního zdraví mezi mladými lidmi.

„Žalovaná strana úspěšně zneužila zranitelné mozky dospívajících. Desítky milionů studentů v zemi lapila v kolotoči nadměrné konzumace obsahu, který je často škodlivý, cynický a vzbuzuje zášť,“ stojí v podnětu k okresnímu soudu dlouhém 91 stran, který podal spolek veřejných škol Seattle Public Schools.

Firmy Google, Meta, Snap a TikTok mají podle škol vinu na zhoršení psychického zdraví mladých a na rozvoji negativních jevů, jako jsou úzkosti, deprese, poruchy příjmu potravy a kyberšikana. Školy dále uvádějí, že studenty je těžší učit a že jsou nucené najímat odborníky na psychické zdraví a poskytovat učitelům zvláštní školení o sociálních sítích.

„Do vytvoření bezpečného prostředí pro děti na všech našich platformách jsme hodně investovali. Máme silné ochranné prvky, které zajišťují jejich duševní pohodu,“ řekl José Castaneda, mluvčí Googlu, který vlastní síť YouTube. Společnost Snap v prohlášení uvedla, že „bude nadále pokračovat ve snahách, aby jejich platforma (Snapchat) byla bezpečná a ‚snapchatteři‘ měli přístup ke zdrojům, které jim pomohou zdolat výzvy v oblasti mentálního zdraví, kterým mladí lidé dnes čelí“. Meta a TikTok zatím podle AP nereagovaly na žádosti o komentář k žalobě.

Seattle Public Schools uvádí, že podle jejich průzkumu mezi lety 2009 a 2019 o 30 procent narostl počet dětí, které „cítí smutek nebo beznaděj téměř každý den po dva nebo víc týdnů v kuse“, což u nich vedlo k tomu, že přestaly dělat některé běžné činnosti.

Ve Spojených státech se na soud z podobných příčin obrátily už stovky rodin, které tvrdí, že jejich děti trpí vlivem sociálních sítí, píše AP.

V roce 2021 whistleblowerka z tehdejší společnosti Facebook Frances Haugenová zveřejnila dokumenty o interní studii, která prokázala, že společnost věděla, že Instagram má negativní dopad na teenagery v tom smyslu, že pokřivuje jejich náhled na vlastní tělo a zvyšuje pravděpodobnost vzniku poruch příjmu potravy a sebevražedných myšlenek. Haugenová řekla, že platforma dává přednost zisku před bezpečností a že zmíněný výzkum ukryla před vlastními investory i veřejností.

Školy sdružené v Seattle Public Schools požadují po soudu, aby technologickým firmám nařídil zastavit činnost, která negativně působí na veřejnost, nahradit způsobené škody a uhradit zvláštní výdaje škol.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS